Maddeyi kötüye kullanan bireylerde bağlanma örüntüsünün incelenmesi
Examining the attachment styles of substance abusing individuals
- Tez No: 535313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Madde Kullanımı, Bağlanma Stilleri, Güvenli Bağlanma, Güvensiz Bağlanma, Addiction, Drug Use, Attachment Styles, Secure Attachment, Insecure Attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, maddeyi kötüye kullanan bireylerin bağlanma örüntüleri incelenmiştir. Çalışmanın araştırma grubunu, çalışmaya gönüllü olarak katılan, madde kullanımı olmuş ve hala kullanmakta olan 280 (114 kadın, 166 erkek) yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş aralığı 18-59 ve yaş ortalaması 27.6 (SS=6.4)'dır. Bu çalışma kapsamında“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Bağımlılık Profil İndeks Temel Formu (BAPİ)”, ve“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II)”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma modeli olarak betimsel alan çalışması kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi SPSS 25.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak maddeyi kötüye kullanan bireylerin madde kullanımının sosyodemografik (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olma, daha önceden psikolojik veya psikiyatrik tedavi görme) değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Sonuçlara göre, maddeyi kötüye kullanımın cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sahibi olma, daha önceden psikolojik veya psikiyatrik tedavi görme değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Daha sonra maddeyi kötüye kullanan bireylerin madde kullanımının, bağlanma örüntülerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Sonuçlara göre, esrar kullanan bireylerin kaçıngan bağlanma örüntülerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak araştırmanın ülkemizde maddeyi kötüye kullanan bireylerin bağlanma örüntülerine ortaya koyması açısından örnek olacağı ve önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the attachment styles of substance abusing individuals. The volunteer participants were 280 (female = 114; male = 166) adults used, abused or still using drugs. Mean age of the participants was 27.6 (SD=6.4), aged between 18 and 59. In the frame of the present study, 'Sociodemographic Information Form', 'Dependency Index Profile Form (BAPI)', and 'Experiences in Close Relationships-II (YIYE-II)' were used as data collection tools. Descriptive field study and predictor correlation method were used. The data were analyzed through SPSS 25.0 package program. First of all, substance abuse of the individuals were examined to see whether or not they show a significant difference based on the sociodemographic (sex, age, educational level, marital status, having a child, getting psychological or psychiatrical treatment) factors. Based on the results, substance abuse did not differentiate as per sex. Also, substance abuse did not differentiate based on age, educational level, marital status, having a child and getting psychological or psychiatrical treatment. Secondly, it was investigated whether or not the substance abuse of the individuals shows a significant differences based on the attachment styles. Result shows that, individuals using cannabis have higher anxious attachment level compared to the individuals who do not use cannabis. In conclusion, this study is thought to be an example as it has revealed attachment styles of the individuals who abuse substance in our country, and is considered important.