Plaque inhibitory effect of hyaluronan-containing mouthwash hydrogel mouthwash in a 4-day non-brushing model
Hyaluronan içeren hydrogel ağız gargarasının plak inhibisyonu üzerine olan etkisinin 4-günlük plak akümülasyon modeli ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 535318
  2. Yazar: BEGÜM ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KURU, DOÇ. DR. HARE GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: klorheksidin, hyaluronik asit, plak akümülasyon modeli, chlorhexidine, hyaluronan, non-brushing model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Plağa bağlı dişeti hastalıklarından primer korunma, mekanik ve kimyasal supra-gingival biofilm kontrolü ile elde edilmektedir. Klorheksidin altın standart olarak kabul edilen bir antiplak ajan olmasına rağmen, rapor edilen istenmeyen etkileri araştırmacıları klorheksidine alternatif olacak, fakat kendisi kadar etkili yeni ajanların arayışı içine sokmuştur. Hyaluronik asit, anti-inflamatuar, antioksidan, bakteriyostatik ve viskoelastik özellikleri ile yara iyileşmesini uyaran doğal yolla oluşan bir polisakkarittir. Son yıllarda hyaluronik asit içeren biyomateryaller ağız bakım ürünlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, 4 günlük plak akümülasyon modelinde hyaluronik asit içeren ağız gargarasının plak önleyici etkisinin, distile su ve klorheksidin içeren ağız gargarası ile klinik olarak kıyaslanması, hasta memnuniyetinin ve gargara kullanımı sonrasında meydana gelen yan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Kısa dönemli, randomize, çift-kör, cross-over klinik çalışmaya, sistemik ve periodontal olarak sağlıklı 33 gönüllü birey dahil edildi. Bu bireyler, kendilerine uygulanan profesyonel supragingival profilaksi işlemi sonrasında, her biri rastgele seçilmiş 11 kişiden oluşan 3 tedavi grubuna ayırıldı. Bireylerden mekanik ağız hijyen alışkanlıklarını kesmeleri ve 4 gün süreyle sadece gargara kullanmaları istendi. Çalışmada plak indeksi, gingival indeksi, dişeti oluğu sıvısı hacmi değerlendirildi. Klorheksidin içeren ağız gargarasının distile su ve hyaluronik asit içeren ağız gargarasına göre plağı önemli ölçüde azalttığı tespit edildi (p0.05). Dişeti oluğu sıvısı hacmindeki artışın gruplar arası kıyaslanmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Hyaluronik asit içeren ağız gargarası klorheksidin içeren ağız gargarasına kıyasla bireyler tarafından daha kolay kabul edilen ve daha çok tercih edilen gargara oldu.
Özet (Çeviri)
The primary prevention and treatment of plaque-induced gingivitis is obtained by the combination of mechanical and adjunctive chemical supragingival biofilm control. Despite being gold standart anti-plaque chemical agent, many reported adverse effects of chlorhexidine (CHX) make scientists search for new agents to combat biofilms as effective as CHX. Hyaluronan (HA) is a naturally occuring polysaccharide, which induces wound healing with its antiinflammatory, antioxidant, bacteriostatic and viscoelastic properties. In recent years, HA-based biomaterials have been started to use in oral care products. The objectives of this study were to evaluate the plaque inhibitory effect of a HA-containing mouthwash (test) in comparison with CHX-containing mouthwash (positive control) and a distilled water containing mouthwash (negative control) in a 4- day non-brushing model and also to evaluate patients' experience and adverse effects of the mouthwashes after their usage. Thirty-three systemically and periodontally healthy subjects were included in this short-term, randomized, double-blind, cross-over clinical study. These individuals were randomly and equally assigned to one of the following treatment groups after professional supra-gingival prophylaxis: Treatment Group A (n=11), Treatment Group B (n=11), Treatment Group C (n=11). Subjects were asked to stop their mechanical oral hygiene habits for 4 days and instructed to use only the mouthwash that was allocated to them. The outcome variables were the plaque index (PI) as the primary outcome variable, gingival index (GI) and gingival crevice fluid (GCF) volume as the secondary outcome variables. In addition, treatment satisfaction questionaire was performed at the end of each experimental period in order to evaluate the adverse effects of the treatment products. CHX-containing mouthwash showed significant reductions in plaque accumulation compared to HA-containing mouthwash and the distiled water. However, no significant differences were detected between HA and CHX containing mouthwash treatment groups in terms of GI values (p>0.05). Inter-treatment comparison of the mean increases of GCF volume (µl) were not detected statistically significant between D1 and D5. HA-containing mouthwash well accepted and preferred when compared to the CHX mouthwash.