The investigation of the antiviral effect of cistus laurifolius plant extract, rich in phenolic compounds, against seasonal influenza a viruses
Fenolik bileşiklerce zengin cistus laurifolius bitki özütünün mevsimsel influenza a virüslerine karşı antiviral etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 976155
  2. Yazar: NİDANUR IŞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AHSEN KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cistus creticus, Cistus laurifolius L., Cistus creticus, Cistus laurifolius L.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İnfluenza A virüsünün (İAV) mevcut antiviral ilaçlara karşı artan direnci küresel bir sağlık tehdidi oluştururken, yeni ve etkili terapötik bileşiklerin keşfedilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Polifenoller açısından zengin olan tıbbi bitkiler, çeşitli etki mekanizmaları ve düşük direnç geliştirme riskleri nedeniyle bu tür keşifler için umut vadeden kaynaklardan biridir. Türkiye'nin zengin biyoçeşitliliğinde yer alan Cistus cinsi, geniş spektrumlu biyoaktiviteleri ile bilinmektedir. Bu çalışma, Cistus laurifolius'un mevsimsel İAV'lere (H1N1 ve H3N2) karşı antiviral aktivitesini in vitro ortamda etkinliği bilinen C. creticus bitki özütünü kontrol olarak kullanarak test eden ilk çalışmadır. Bu çalışma kapsamında ilk olarak, bitki ekstrelerinin toksik olmayan konsantrasyonları MTT kullanılarak belirlenmiş ve antiviral testlerde her bir ekstrenin standart 100 µg/mL'lik dozu kullanılmıştır. Ardından hücreler, bitki ekstrelerinin varlığında veya yokluğunda, çeşitli MOI seviyelerinde H1N1 ve H3N2 alt tipleri ile enfekte edilmiştir. Viral titrede azalma plak testi ile ölçülmüştür. C. laurifolius ekstresi mevsimsel IAV'lere karşı C. creticus ekstresi ile karşılaştırılabilir etkiler göstermiştir. Elde edilen bulgulara göre C. laurifolius H1N1 ve H3N2 virüslerine karşı sırasıyla 0.42-1.27 log10 PFU/mL ve 0.17-1.56 log10 PFU/mL inhibitör etki göstermiştir. Buna ek olarak, C. laurifolius'un, H1N1 virüslerine kıyasla, daha şiddetli hastalığa sebep olduğu bilinen H3N2 virüslerine karşı daha iyi etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, halihazırda influenza virüslerine karşı antiviral etkinliği bilinen C. creticus'a kıyasla, C. laurifolius'un da IAV'lere karşı antiviral etkinliğini ilk kez ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The emergence of drug-resistant influenza A virus (IAV) strains poses a global health danger, necessitating the development of novel antiviral medicines. Medicinal plants, particularly those high in polyphenols, are promising sources for such discoveries due to their diverse mechanisms of action and low risk of resistance development. The Cistus genus, found in the rich biodiversity of Türkiye, is known for its numerous bioactivities. This study is the first to fully test the antiviral activity of Cistus laurifolius against seasonal IAVs (H1N1 and H3N2) in vitro, using the well-known Cistus creticus as a control. Firstly, non-toxic concentrations of plant extracts were determined using MTT tests, and a standardized dose of 100 µg/mL of each extract was used in antiviral tests. Then, cells were infected with H1N1 and H3N2 subtypes at various MOI levels, with or without the presence of plant extracts, and viral titers were determined by plaque assays. C. laurifolius extract showed comparable antiviral effects against seasonal IAV subtypes with C. creticus. According to the findings, C. laurifolius showed 0.42-to-1.27 log10 PFU/mL and 0.17-to-1.56 log10 PFU/mL inhibitory effect against H1N1 and H3N2, respectively. Compared to H1N1, C. laurifolius extract is more effective against the H3N2 subtype, a virus known for causing more severe disease. These findings demonstrate the antiviral efficacy of C. laurifolius against IAVs for the first time, comparing it with that of C. creticus, which is known to be effective.