15-18 yaş arası basketbolcularda farklı egzersiz şekillerinin aerobik ve anaerobik kapasiteye etkisi
The effect of different exercise types on aerobic and anaerobic capacity among 15-18 year-old basketball players
  1. Tez No: 535368
  2. Yazar: BARIŞ CELBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: postür egzersizleri, denge egzersizleri, core stabilizasyon, wingate, shuttle run, posture exercises, balance exercises, core stabilization, wingate, shuttle run
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı; yaşları 15-18 arasında değişen amatör ligde oynayan basketbolcuların denge, postür ve core stabilizasyon egzersizlerinin aerobik ve anaerobik kapasiteye olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Pınar Karşıyaka Basketbol oynayan yirmi sekiz (n:28) erkek oyuncu dahil edilmiştir. Çalışmamız İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Spor Hekimliği Anabilim Dalı uygulama laboratuvarı ve Karşıyaka Basketbol Spor Kulübü Kağıthane şubesinde yapıldı. Çalışmada sporcular Random Allocation Software 2.0 ile randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Denge ve postür egzersizleri yaptırılan grup Grup 1; denge, postür ve core stabilizasyon egzersizleri yaptırılan grup ise Grup 2 şeklinde adlandırıldı. 8 hafta boyunca haftada 3 gün fizyoterapist tarafından egzersizler yaptırıldı. Çalışmaya başlamadan önce sosyo-demografik bilgi formu sporcular tarafından doldurulup; Wingate Anaerobik Test, Plank Test, Kör Leylek Duruşu Testi, New York Postür Analizi Değerlendirme Anketi, skinfold ölçümü, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği ve Shuttle Run Saha Testi yapıldı. Aynı testler 8 haftanın sonunda tekrar uygulandı. Sporculara Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) sadece çalışmaya başlamadan önce uygulandı. Çalışmanın sonucunda denge testi sağ-sol ayak, plank test(sn), postür analizi skoru ve VO2maks (ml/kg/dk) her iki grupta da çalışma öncesi ve sonrası anlamlı bir değişim göstermiştir (p≤0,05). WAnT değerleri Grup 1 anlamlı bir değişme gösterirken, Grup 2 de anlamlı bir değişme göstermemiştir (p≤0,05). Gruplar arası WAnT, VO₂maks, Plank test, New York Postür skoru, Kör Leylek Denge Testi ve skinfold ölçümlerinde anlamlı bir fark görülmemiştir (p≤0,05). Her iki grubun MoCA puan ortalamaları normal kognitif durum için yeterli olan puanın altında tespit edilmiştir (Grup 1 X:19.79 Grup 2 X:19 ). Sonuç olarak denge ve postür egzersizlerinin aerobik ve anaerobik kapasiteyi yükselttiğini ek olarak uygulanan core stabilizasyon egzersizlerinin bu bağlamda kayda değer bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of balance, posture and core stabilization exercises on aerobic and anaerobic capacity among 15-18 year-old basketball players who play in the amateur league. Twenty eight (n = 28) male basketball players from Pinar Karsiyaka Basketball Sports Club were included in the current study. The practical work was conducted in the Division of Sports Medicine at the Medical Faculty of Istanbul University and at the Kağıthane Branch of Pinar Karsiyaka Basketball Sports Club. Individuals were stochastically divided into two groups using Random Allocation Software 2.0. The group in which the players were exposed with balance and posture exercises was named Group 1 and the group in which the players were exposed with core stabilization exercises in addition to balance and posture exercises was named Group 2. All exercises were guided by a physiotherapist and carried out 3 times a week during the course of an 8-week training program. Prior to the exercises, socio-demographic data form was completed by all players and following tests/surveys were performed by the physiotherapist; Wingate anaerobic test (WAnT), Plank test, standing stork test (blind), New York posture analysis assesment survey, skinfold measurement, Montreal cognitive assesment measurement (MoCA) and shuttle run agility test. All tests except for the MoCA were repeated after the completion of the training program. The results of the balance test (on both right and left feet), Plank test (sec), New York posture analysis score and VO2max(ml/kg/min) demonstrated significant changes in both groups (p≤0,05). Furthermore, WAnT values showed a significant change for players in Group 1 whereas it showed no significant difference for players in Group 2 (p≤0,05). However, amongst two groups, no significance difference was observed in WAnT, VO2 max, Plank test, New York posture analysis score, standing stork balance test (blind) and skinfold measurements (p ≤0,05). Of note is that, evaluation of the MoCA mean values for both Group 1 (X = 19,79) and Group 2 (X = 19) were found to be under the average values for normal cognitive state, 21. In conclusion, the results suggest that balance and posture exercises cause substantial increase in aerobic and anaerobic capacity whereas additional core stabilization exercises show no significant effect.