Benin tıbbı bitkilerinin antimikrobiyal etkili nanopartikül sentezleme yeteneklerinin araştırılması
Investigation of antimicrobial nanoparticle synthesis capabilities of benin medicinal plants
- Tez No: 535398
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartikül, Antimikrobiyal, Hastane enfeksiyon etmeni bakteriler, Candida, Silver nanoparticle, Antimicrobial, Nosocomial bacteria, Candida
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nanopartikülün bitki kaynaklı sentezi, nanoteknoloji ve biyoteknolojiyi birbirine bağlayan yeşil kimya yaklaşımıdır. Günümüzde hemen hemen tüm antibiyotiklerin mikroorganizmalara karşı direnç kazanmış olduğu göz önüne alındığında, az gelişmiş ülkelerde enfeksiyöz hastalıklara karşı sıkça kullanılan tıbbi bitkiler önem arzetmektedir. Bu çalışmada, Benin'de geleneksel tedavide kullanılan altı şifalı bitkinin su, etanol ve metanol ekstreleri antimikrobiyal etkili gümüş nanopartikülleri (AgNP) sentezlemek amacıyla kullanılmıştır. İndirgeyici ajan ve stabilizatör olarak sentezlenen AgNP'lerin antimikrobiyal aktiviteleri hastane enfeksiyonu etmenleri olan bakterilere ve Candida türü mayalara karşı araştırılmıştır. Sentezlenen AgNP'lerin karakterizasyonu UV-vis spektroskopisi, X-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Fourier dönüşümü kızıl-ötesi (FTIR) analizi ile gerçekleştirilmiştir. AgNP'ler, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilere ve Candida türü mayalarda büyümeyi önemli ölçüde inhibe etmiştir. Ayrıca, bu bitkilerden elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkisi hastane ortamından izole edilmiş metisilin dirençli Staphylococcus aureus strainlerine karşı da araştırılmıştır. Bu çalışma, altı bitkinin de yapraklarından elde edilen su, etanol ve metanol ekstreleri ile uçucu yağlarının ve bunlardan sentezlenen AgNP'lerin geniş spektrumlu antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve optimizasyon çalışmaları ile enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde alternatif çözümler sunabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Plant-derived synthesis of nanoparticles is a green chemistry approach that links nanotechnology and biotechnology. Considering that almost all antibiotics have gained resistance against microorganisms nowadays, medical plants frequently used against infectious diseases in underdeveloped countries are important. In this study, water, ethanol and methanol extracts of six medicinal plants used in traditional treatment in Benin were used to synthesize silver nanoparticles (AgNP). The antimicrobial activities of AgNPs synthesized as reducing agents and stabilizers were investigated against nosocomialbacteria and Candida species, which are nosocomial infectious agents. Characterization of the synthesized AgNPs was carried out by UV-vis spectroscopy, X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and Fourier transform infrared (FTIR) analysis. AgNP'ler, greatly inhibited growth of Gram-positive and Gram-negative bacteria and Candida species. In addition, the antimicrobial effect of essential oils obtained from these plants were also investigated against strains of methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolated from the hospital environment. This study has shown that essential oils and AgNPs synthesized from water, ethanol and methanol extracts from six leaves of plants have broad spectrum of antimicrobial activity and can offer alternative solutions in the treatment of infectious diseases with optimization studies.