Integrated approach for pm characterization: A comparative analyses between ICP-MSMS and pixe, source location, source apportionment and probabilistic health risk assessment
Pm karakterizayonu için entegre yaklaşım: ICP-MSMS ve pixe arasındaki karşılaştırmalı analizler, kaynak yeri, kaynak paylaşımı ve olasılıksal sağlık riski değerlendirmesi
- Tez No: 535402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EFTADE E. GAGA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Partikül Maddesi, Parçacık Kaynaklı X-ışını Emisyonu, İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi, Pozitif Matriks Faktorizasyonu, Sağlık Riski Değerlendirmesi, Air Particulate Matter, Particle Induced X-ray Emission, Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometer, Positive Matrix Factorization, Health Risk Assessment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Parçacık Kaynaklı X-ışını Emisyonu (PIXE) ve İndüktif Olarak Birleştirilmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MSMS), kırsal ve kentsel alanlardan PM2.5 ve PM2.5-10'u karakterize etmek için kullanılmıştır. Bunu, PIXE ve ICP-MSMS arasında PM metal bileşenleri için çözüm potansiyellerine dayalı olarak sahaya özgü karşılaştırmalı analizler izledi. Coğrafi birikim indeksi (Igeo) ve pozitif matriks faktorizasyon (PMF) modeli PIXE ile ölçülen PM metal kaynaklarının paylaştırılması ve profili için birlikte kullanılmıştır. HYSPLIT modeli, toz modeli, mineral toz izleyicileri ve uydu görüntüleri, bu çalışmanın alıcı yerlerinde yakalanan hava partiküllerinin potansiyel kaynaklarını / kaynağını bulmak için birleşik bir metodoloji olarak kullanılmıştır. Son olarak, Monte Carlo'nun olasılıksal yaklaşımını kullanarak, iyi PM'ye maruz kalmanın sağlık riski değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir (PM2.5). İki yöntemle Na, Mg, Al, S, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Se, Br, Rb, Sr, Zr, Mo ve Pb içeren 21 çözülmüş eleman gösterilmektedir. : PIXE için algılama yüzdesinin (% BDL) altındaki yüzde,% 0 (Zn için) ve% 83 (Mo için) arasında, Ca, S, K, Cl ve Na gibi önemli işaretleyicilerle% 4,% 8,% 11 arasında değişmiştir. Sırasıyla, % 12 ve% 21. ICP-MS için, % BDL, % 0 (Mg için) ve% 98 (Se için) arasında değişirken Na, Al, Ca, Cr, V ve S gibi önemli belirteçler, saptamaların% 0 ila% 1'i arasındaydı. Hem regresyon analizi hem de mutlak bağıl fark, özellikle kabuklu türler için iki yöntem arasında çok iyi bir pozitif ilişki gösterdi. Hava kütlelerinin geri yörüngeleri, reseptörlere Bulgaristan, Yunanistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelere karışan kirleticiler izledi. Yeme içme yoluyla günlük maruziyet dozları en yüksek, en sonunda inhalasyon ve son olarak da dermal emilimdir. Yeme içme, erişkin yaş grubundaki dozun% 85'ine ve çocuk yaş grubunda% 94'üne katkıda bulunmuştur. Tahmini risk, yani tüm metaller için artan yaşam boyu kanser riski (ILCR), 10-6'nın kanser eşik değerinin altındaydı. Duyarlılık analizine dayanarak, hem çocuklarda hem de yetişkin yaş gruplarında kanser riski üzerindeki en az ve en yüksek çarpma parametreleri sırasıyla ortalama (AT) ve maruz kalma süreleri (ED) idi.
Özet (Çeviri)
Particle Induced X-ray Emission (PIXE) and Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometer (ICP-MSMS) were used to characterize PM2.5 and PM2.5-10 from rural and urban backgrounds. This was followed by a site-specific comparative analysis between PIXE and ICP-MSMS based on their resolving potentials for PM metal constituents. Geoaccumulation index (Igeo) and positive matrix factorization (PMF) model were together used to apportion and profile PM metal sources measured by PIXE. HYSPLIT model, dust model, mineral dust tracers as well as satellite images were used as a combined methodology to locate the potential origin of PM sources intercepted at the receptor locations of this study. Finally, using Monte Carlo's probabilistic approach health risk assessment of exposure to fine PM (PM2.5) was conducted.21 resolved elements including Na, Mg, Al, S, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Se, Br, Rb, Sr, Zr, Mo and Pb by the two methods shows: Percent below detection limit (%BDL) for PIXE, varied between 0% (for Zn) and 83% (for Mo) with important markers such as Ca, S, K, Cl and Na being 4%, 8%, 11%, 12% and 21% respectively. For ICP-MS, %BDL varied between 0% (for Mg) and 98% (for Se) while important markers such as Na, Al, Ca, Cr, V and S were between 0% and 1% below detection. Both regression analysis and absolute relative difference showed a very good positive relationship between the two methods especially for crustal species. Back trajectories of the air masses traced pollutants intercepted at the receptors to countries including Bulgaria, Greece, Azerbaijan and Georgia. Daily exposure doses via ingestion was found to be the highest followed by inhalation and lastly dermal absorption. Ingestion contributed 85% of the dose in the adult age group and 94%, in the child age group. Estimated risk i.e. incremental lifetime cancer risk (ILCR) for all the metals were below the cancer threshold value of 10-6. Based on sensitivity analysis, the least and highest impacting parameters on cancer risk in both children and adult age groups were averaging time (AT) and exposure duration (ED), respectively.