Örnek olay destekli istasyon tekniğinin sosyobilimsel konuların öğretimi üzerine etkisi
Teaching of socioscientific issues with case-based supported station technique
  1. Tez No: 535499
  2. Yazar: ZELİHA GÜL TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAŞA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği, sosyobilimsel konular, örnek olay yöntemi, istasyon tekniği, Case method, motivation scale for science learning, station technique, socio-scientific issues
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı 8. sınıf“Küresel Isınma, Sürdürülebilir kalkınma ve Biyo-teknoloji”sosyobilimsel konularının örnek olay destekli istasyon tekniği kullanılarak işlenmesinin öğrencilerin akademik başarısına ve fen dersini öğrenmeye yönelik motivasyonlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma, 2017-2018 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Doğu Anadolu'nun yaklaşık 20.000 nüfuslu bir ilçesinin 2 ortaokulunda okuyan 71 öğrenciden oluşan 8. Sınıf öğrencileriyle gerçekleştirildi. Araştırmada nitel ve nicel olarak toplanan verileri içeren karma yöntem seçildi. Nicel araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyobilimsel Konular Başarı Testi (SBT) ve öğrencilerin öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ölçmek amacıyla Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği (FMÖ) kullanıldı. Yapılan çalışmayı öğrenci görüşleri ve yorumlarıyla desteklemek amacıyla nitel araştırma yöntemi olan yapılandırılmamış görüşme tercih edildi. Araştırma sürecinin başında deney ve kontrol gruplarına SBT ve FMÖ testleri ön test, derslerin bitiminde ise son test olarak uygulandı. SBT ve FMÖ ön test ve son test veri sonuçları istatistiksel programlarla analiz edilmiştir Araştırmanın sonucunda; sosyobilimsel konularının örnek olay destekli istasyon tekniği kullanılarak işlenmesinin öğrencilerin akademik başarılarını ve fen dersini öğrenmeye yönelik motivasyonlarını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca yapılan görüşmeler, öğrencilerin uygulamayı faydalı, eğlenceli, dikkat çekici ve kalıcı bulduklarını göstermektedir. 2017, 136 Sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect on academic achievement and motivation for learning science lesson of 8th grade student processing of Global warming, Sustainable development and Bio-technology, which socio-scientific issues, using case method station technique. The research was carried out with 71 students, who 8th grade, from 2 middle schools in a district of Eastern Anatolia Region with approximately 20000 inhabitants in the spring semester of the 2017-2018 academic year. A mixed method that contains data collected qualitatively and quantitatively was used in the research. Sociological Issues Success Test (SBT) and Motivation Scale for Science Learning (FMO) to measure students' motivation for learning was used as data collection tool in the quantitative research. Unstructured interview, which is a qualitative research, was preferred to support the research with students views and comments. SBT and FMO as a pretesting was applied on experimental and control groups at the beginning of the research process. The SBT and FMO tests are performed as a test to the experiment and control groups after end of the lesson. The results of the pre-test and post-test of SBT and FMO was anaylzed with statical programs as a result of the research; It was determined that the processing of socio-scientific subjects using case-driven station technique has positive effects on students' academic achievement and motivation to learn science lesson. Moreover, the interviews show that the students found the practice useful, fun, remarkable and permanent. 2017, 136 Pages