Müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretimi öz yeterlilik algılarının incelenmesi
An investigation of music teaching self efficacy perceptions of prospective music teachers
  1. Tez No: 535525
  2. Yazar: NUMAN KÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik, müzik öğretimi, müzik öğretmeni, müzik öğretmeni adayı, Self-efficacy, music education, music teacher, prospective music teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada, müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretimine ilişkin öz yeterlilik algılarının belirlenmesi ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının ortaya konması genel olarak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki bütün üniversitelerin eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği bölümlerindeki müzik öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilmiş olan 7 üniversitenin (Marmara, Erzincan, Necmettin Erbakan, Atatürk, Karadeniz Teknik, Malatya, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteleri) eğitim fakültesi müzik öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 424'ü kız, 333'ü erkek toplam 757 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada Özmenteş (2011) tarafından geliştirilen ve 23 maddeden oluşan“Müzik Öğretimi Öz Yeterlik Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik algılarının verilerin çözümlenmesinde verilen aralık değerleri dikkate alındığında oldukça yeterli olduğu ifade edilebilir. 2. Müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik algılarının, cinsiyet, mezun oldukları lise türü, kursta öğretmenlik yapma sürelerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. 3. Müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik algılarının devam ettikleri sınıfa göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Bu farklılığın 4. sınıf lehine olduğu, diğer bir ifadeyle 4. sınıf öğrencilerinin müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik algılarının diğer sınıflara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 4. Araştırmada öğretmenlik uygulaması ve kurs öğretmenliği yapan müzik öğretmeni adaylarının yapmayanlara göre müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik algılarının anlamlı seviyede yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to determine self efficacy perception of prospective music teachers with respect to music teaching and find out whether the perception changes on the basis of diverse factors. The research population is comprised of prospective music teachers studying in education faculties of music departments within each university throughout Turkey. 757 students in total for which 424 of them are women and the remaining 333 of them are men had been chosen from the departments of music education in 7 universities (Marmara, Erzincan, Necmettin Erbakan, Atatürk, Karadeniz Teknik, Malatya, Ağrı İbrahim Çeçen Universities) via convenient sampling.“Music Teaching Self-Efficacy Scale”developed Özmenteş (2011) which is comprised of 23 items had been used for the research as data collection tool. 1. It can be stated that self-efficacy perceptions of prospective music teachers towards teaching music are quite sufficient considering the values obtained and derived from the analysis of the data. 2. It had been observed that the self-efficacy perceptions of prospective music teachers towards teaching music do not differ according to their gender, the type of high school they graduate, and the duration of teaching in the course. 3. It is seen that prospective music teachers' perceptions of self-efficacy towards teaching music differ significantly from the grade (class levels) they continue. It was determined that this difference was in favor of the 4th grade, in other words, it was observed that the 4th grade students' self-efficacy perception towards teaching music was more influential than the other grades. 4. In consideration of teaching practices and course teacher experiences, the prospective music teachers' perception of self efficacy towards teaching music are significantly above the prospective music teachers who do not have similar teaching experiences in accordance with the conducted research.