Müzik öğretmeni adaylarının sürekli kaygı düzeyleri, müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutumları ve öz-yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Analysis of the constant concern levels, self-efficacy perceptions of the pre-school music teachers and their attitudes towards music teaching as a profession with respect to various variables
- Tez No: 249631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Kaygı, Öz-Yeterlik, Müzik Öğretmenliği Mesleğine Tutum, Constant Concern, Self-Efficacy, Attitude towards Music Teaching as a Profession
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada Müzik öğretmeni adaylarının sürekli kaygı, öz-yeterlik, müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutum düzeyleri seçilen çeşitli değişkenler bakımından incelenip aralarındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma, ilişkisel tarama modelinde bir çalışma olup sekiz üniversitede öğrenim gören 488 müzik öğretmeni adayı ile yürütülmüştür.Araştırmada, veri toplama aracı olarak Spielberger ve arkadaşları (1970) yılında geliştirilen, Öner ve LeCompte (1977) tarafından Türkçeye uyarlanan Sürekli Kaygı Envanteri, Woolfolk Hoy( 1998) tarafından geliştirilen Çapa ve arkadaşları (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan öğretmen öz-yeterlik ölçeği ve Güdek (2007) tarafından geliştirilen müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgilerine ulaşmak içinde araştırma sırasında geliştirilen kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için SPSS 13 istatistiksel analiz programı kullanılmış, veriler bağımsız gruplar için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson çarpım momentler korelasyon katsayısı (p< 0.05) kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmanın bulgularına dayanarak ulaşılan sonuca göre; öğretmen adaylarının cinsiyetlerine göre sürekli kaygı düzeylerinde ve adayların müziğe başladıkları döneme göre öz-yeterlik algı düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmuş; sürekli kaygı, müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutum ve öz-yeterlik algıları arasında ilişki olduğu görülmüştür. Diğer değişkenlerle sürekli kaygı, öz-yeterlik ve müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutum arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, pre-school music teachers? constant concern, and self-efficacy levels and the levels of their attitude towards music teaching as a profession have been analyzed with respect to a number of chosen variables and the relationship among these has been tried to be determined.The study, which is in relational scanning model, has been conducted with 488 pre-school music teachers from 8 different universities.The study has used the Constant Concern Inventory, which was developed by Spielberger and his colleagues (1970) and was adapted to Turkish by Öner and LeCompte (1977); the Teacher Self-Efficacy Scale developed by Woolfolk Hoy (1998) and adapted to Turkish by Çapa and her colleagues; and the Scale for Attitude towards Music teaching as a Profession developed by Gülek (2007) as the instruments of data collection. As a way to have access to personal information of the pre-school teachers, the personal information forms, which were developed during research, have been used. SPSS 13 statistical analysis program has been used in order to test the hypotheses of the study, and the data have been analyzed through t-test and mono-directional variant analysis (ANOVA), and pearson multiplying moments correlation coefficient (p < 0.05) for independent groups.According to the conclusion reached through the findings of the study; a considerable difference has been identified regarding the levels of constant concern of the pre-school teachers with respect to their sexes and their level of self-efficacy perceptions with respect to the period when they started to be interested in music; and a relation has been determined between constant concern, attitude towards music teaching as a profession and self-efficacy perceptions. No meaningful difference has been found between constant concern, self-efficacy perceptions and attitude towards music teaching as a profession, and the other variables in the study.