Lisans ve tezsiz yüksek lisans öğrenimi görmekte olan müzik öğretmeni adaylarının genel öğretmenlik öz-yeterlik algılarının incelenmesi
Assessment of the general teaching self-efficiency of the teachers-to-be who have a graduate or postgraduate education
  1. Tez No: 279790
  2. Yazar: MUSTAFA ULAŞ ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Öğretmenlik Öz-yeterlik Algısı, Tezsiz Yüksek Lisans, Music, Musical Training, Teaching Self-efficiency Level, Master of Art without Thesis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde müzik öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine dair cinsiyetlerine, mezun oldukları lise türüne, mezun olacakları yüksek öğretim kurumlarına ve öğrenim gördükleri yüksek öğretim programlarına göre ? Öğrenci Katılımını Sağlama, Öğretim Stratejilerini Kullanma ve Sınıf yönetimi? Öz-yeterlik algı düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığı araştırılmıştır.Yapılan araştırmada uygulanan Öz- yeterlik algı testi ile elde edilen öz-yeterlik algı düzeyleri, aralarındaki farklılıklar ve ilişkiler istatistiksel değerler ile ortaya konmuştur. Bu araştırma ile elde edilen ilişkiler ve sonuçlara göre, ülkemizde müzik öğretmeni yetiştiren farklı yüksek öğretim kurumları ve farklı programlardan mezun olma aşamasındaki öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin genel öğretmenlik öz-yeterlik algı düzeyleri ve birbirleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu anlaşılmaktadır.Sonuç olarak, Tezsiz Yüksek Lisansta öğrenme yaşantısı devam eden öğretmen adayları ile Lisans eğitiminin son döneminde öğrenimini sürdürmekte olan müzik öğretmeni adaylarının ?mezun oldukları ortaöğretim kurumlarına, öğrenim gördükleri yüksek öğretim programlarına göre? ?öğrenci katılımını sağlamaya, öğretim stratejilerini kullanmaya, sınıf yönetimini sağlamaya? yönelik genel öğretmenlik öz-yeterlik algıları arasında anlamlı farklılıklar ve ilişkiler olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been designed to investigate whether there are significant relationships between ?enabling students? participation, using the teaching strategies, and class management? self-efficiency perception levels, according to the genders of the music teachers-to-be in our country, the high-schools from which they graduated, the university departments from which they are expected to graduate, and the post-graduation programmes in which they are currently enrolled.In the study, the differences between these self-efficiency perception levels and relationships by the self-efficiency perception test have been revealed through statistical data. The relationships and results found out in this study have shed light on the teachers-to-be who are about to graduate from different universities and different programs in terms of the levels of their perception of general teaching self-efficiency and the relationships between them.As a result, it has been determined that there are significant differences and relationships between ? enabling students? participation, using the teaching strategies, and class management? self-efficiency perception levels, according to the high-schools from which they graduated, the university departments from which they are expected to graduate, and the post-graduation programmes in which they are currently enrolled.