Siyanokobalamin ve kolekalsiferolün siyatik sinir arazı modelinde nörolojik iyileşme üzerine histopatolojik ve fonksiyonel etkilerinin karşılaştırılması (deneysel çalışma)
Cyanocobalamin and cholecalciferol synergistically improve functional and histopathological nerve healing in experimental rat model
  1. Tez No: 535688
  2. Yazar: CEM ALBAY
  3. Danışmanlar: UZMAN OKTAY ADANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, Siyanokobalamin, Vitamin D, Kolekalsiferol, Rat, Wistar, Periferik Sinir Yaralanması, Siyatik Sinir, Rejenerasyon, Sinir Dejenerasyonu, Wallerian Dejenerasyon, Sinir Ezilmesi, Siyatik Nöropati, Vitamin B12, Cyanocobalamin, Vitamin D, Cholecalciferol, Rats, Wistar, Peripheral Nerve Injuries, Sciatic Nerve, Regeneration, Nerve Degeneration, Wallerian Degeneration, Nerve Crush, Sciatic Neuropathy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda ezilme yaralanması ile siyatik sinir arazı oluşturduğumuz rat modelinde siyanokobalamin ve kolekalsiferolün tek başına ve kombine olarak kontrol grubuna karşı nörolojik iyileşme üzerine histopatolojik ve fonksiyonel etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamızda 32 adet 200 -250 gram ağırlığında, yetişkin, sağlıklı, dişi Wistar Hannover cinsi rat kullanılmış olup; her bir grup 8 rat içerecek şekilde, dört deney grubu oluşturulmuştur. Gruplar kontrol grubu, Siyanokobalamin grubu, Kolekalsiferol grubu ve Siyanokobalamin + kolekalsiferol grubu şeklindedir. Tüm gruplara 2 santimetrelik eşit uzunluktaki insizyondan siyatik sinir trifurkasyon hattının 10 milimetre proksimaline, 15 dakika boyunca 50 gram kapalı basınçlı anevrizma klempi uygulanmıştır. Kontrol grubu tedavi almamış olup, Siyanokobalamin grubuna parenteral 1 mg/kg/gün Siyanokobalamin, Kolekalsiferol grubuna oral 3500 IU/kg/hafta kolekalsiferol; Kombinasyon Grubuna parenteral 1 mg/kg/gün Siyanokobalamin ve 3500 IU/kg/hafta Kolekalsiferol verilip 30. gün yürüme analizi için yürüme koridorunda yürütüldükten sonra aksonal dejenerasyon, aksonolizis, ödem inflamasyonun histopatolojik incelemesi amacıyla sol ve sağ siyatik sinirlerine biyopsi yapılıp sakrifiye edildiler. Bulgular: Yürüme analizi sonrası yapılan Siyatik Fonksiyonel İnceleme (SFI) sonuçlarına göre tüm tedavi grupları fonksiyonel incelemede kontrol grubuna üstün olarak saptandı. Bu sonuçlara göre B12 vitamini grubu ile D vitamini grubu arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Ancak B12+D Vitamini grubu fonksiyonel incelemede tüm gruplardan üstündü. Histopatolojik incelemede ise tüm tedavi grupları akson dejenerasyonu ve ödem inflamasyon yüzdesinde kontrol grubundan üstün saplandı. Aksonolizis değerlendirmesinde ise siyanokobalamin grubu ile kolekalsiferol grubu kontrol grubundan farksızdı. Siyanokobalamin ile kolekalsiferol kombine kullanımı aksonal dejenerasyon, aksonolizis ve ödem-inflamasyon yüzdeleri açısından kontrol grubundan üstündü. Kolekalsiferol ile siyanokobalamin arasında akson dejenerasyonu ve aksonolizis açısından fark saptanmamıştır. Ödem- inflamasyon önleyici etki açısından B12 vitamini, D vitamininden üstün bulunmuştur. Kombine vitamin grubu ise hem aksonal dejenerasyon, hem de aksonolizis açısından B12 ve D vitaminlerine üstün bulunmuştur. Sonuç: B12 ve D vitaminlerinin kombine kullanımı fonksiyonel inceleme ve histopatolojik incelemede birbirlerine üstünlüğü saptanmayan B12 ve D vitaminlerinin etkinliğini sinerjistik olarak artırmaktadır. Bu Vitaminlerin hangi mekanizma ile bu etkinliklerini gösterdiğini belirlemek için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Biz periferik sinir rejenerasyonu için bu iki vitaminin birlikte kullanımını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aim to evaluate the histopathologic and functional effects of cyanocobalamin, cholecalciferol and combinations of them against the control group on the neurological improvement at rat sciatic nerve crush injury model. Materials And Methods: In our study; 32 adult, healthy, 200-250 grams in weight female Wistar Hannover rats were used. Four experimental groups including 8 rats in each group have been formed. Groups were: control Group, Cyanocobalamin Group, Cholecalciferol Group and Cyanocobalamin+Cholecalciferol Group. 2 cm insicion was set to all rats and an aneurysm clamp which has a clamping pressure of 50 grams was applied for 15 minutes to sciatic nerve at 10 mm proximal to sciatic trifurcation. The control group was untreated. Cyanocobalamin group was treated with parenteral 1 mg/kg/day of cyanocobalamin. Cholecalciferol group was treated with 3500 IU/kg/week of cholecalciferol per oral. The combination group was treated with parenteral 1 mg/kg/day of cyanocobalamin and 3500 IU/kg/week of cholecalciferol per oral. At the thirtieth day; firstly walking track analysis was performed and; right and left sciatic nerve biopsies were done to all groups for histopathological examination of axonal degeneration, axonolysis and edema-inflamation before sacrification. Findings: All treatment groups was found to be superior to the control group according to the results of Sciatic Functional Index (SFI) made after walking track analysis for functional examination. According to SFI; results of vitamin B12 and vitamin D were not statistically significant. However, Vitamin B12+D group was superior to all groups in functional analysis. All treatment groups were superior to the control group at axonal degeneration and edema-inflamation percentages. Vitamin B12 group and vitamin D group were not statistically significant from control group in the evaluation of axonolysis. The combined use of cyanocobalamin and cholecalciferol was statistically superior to control group in the evaluation of axonal degeneration, axonolysis and edema-inflamation percentages. In the evaluation of axonal degeneration and axonolysis; cholecalciferol group and cyanocobalamin group were statistically similar to each other. Edema-inflamation inhibitor effect of vitamin B12 was superior to vitamin D. The combined use of vitamin B12 and vitamin D was superior to both vitamins in the evaluation of axonal degeneration and axonolysis. Results: Combined use of vitamin B12 and vitamin D synergistically improve the effectiveness of vitamin B12 and vitamin D which are not statistically significant to each other at the evaluation of functional recovery and histopathological examination. More studies are needed to determine in which mechanism this event occurs. We recommend the combined use of these two vitamins for peripheral nerve regeneration.