Çocuk hekı̇mlerı̇nı̇n menı̇ngokok aşısı hakkındakı̇ bı̇lgı̇ düzeylerı̇
Knowledge levels and the attitude of the pediatricians about meningococcal vaccines
- Tez No: 535697
- Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN DAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Knowledge levels, Meningococcal vaccination, Pediatricians
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışma ile İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliğinde çalışmakta olan çocuk hekimlerinin meningokok aşısı hakkındaki bilgi ve tutum düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: İstanbul İli Beyoğlu Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı hastanelerde çalışmakta olan çocuk hekimlerine 01 Nisan 2016 ile 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında meningokok aşısı hakkındaki bilgi ve tutum düzeyleri ile sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişkiyi değerlendirecek anket formu yüz yüze görüşülerek uygulandı. Bu çalışmaya 45'i erkek, 55'i kadın olmak üzere 100 çocuk hekimi (asistan, uzman, doçent) dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan çocuk hekimlerinin meningokok aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri incelendiğinde %16'sının düşük,%67'sinin orta ve %17'sinin ise yüksek düzeyde olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the knowledge levels and the attitude of the pediatricians about meningococcal vaccines that work in İstanbul Beyoglu Community Hospital Union. Material and Methods: A questionnaire that evaluates the knowledge levels and attitude of the pediatricians working in İstanbul Beyoglu Community Hospital Union was applied to 100 pediatrics residents, fellows, professors (45 male and 55 female), between April 1, 2016 and May 1, 2016. Results: Knowledge levels of the pediatricians that participated in this study were found to be low (16%), average (67%) and high (17%). Knowledge levels of the pediatric residents were lower than the pediatricians. Knowledge levels of the pediatricians that work at Training and Research Hospital were higher than the pediatricians who work at Govertment Hospitals. Conclusion: As a result, the knowledge of pediatricians about this subject was found high level in our study. But based on our findings we consider the awareness of the impotance of meningococcal vacctination should be provided not only during pediatric residency training but also during the posttraining period.