Serum nötrofil lenfosit oranının kolorektal kanserlerde ileri evreyi belirlemedeki etkinliği
The effectiveness of serum neutrophil lymphocyte ratio in the determination of advanced stage in colorectal cancers
- Tez No: 535703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÖZKAN, DR. ÖZGÜL DÜZGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: colorectal cancer, neutrophil-lymphocyte ratio, positive lymph node ratio, differentiation rate, lymphatic infiltration, vascular invasion, perineural invasion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal kanserlerde(KRK) evre ilerledikçe hastaların tedavi sürevi zorlaşmaktadır ve ileri evre kanserler kötü survival ile karakterizedir. Günümüzde ileri görüntüleme yöntemleriyle tanı sürecine katkı sağlanmakla beraber hastalığın evresiyle ilgili operasyon öncesi tanıda kullanılabilecek laboratuar parametreleri sınırlıdır. Bu çalışmadaki amacımız KRK hastalarında değerlendireceğimiz nötrofil-lenfosit oranı(NLR) ile bu sürecin erken saptanıp saptanamaması ve evre artışı ile arasında korelatif bir ilişki olup olmadığını sorgulamaktır. Materyal ve Metod: Kolorektal kanser nedeniyle opere olan 8 yıllık süreçteki hastaların yaş, cinsiyet, ameliyatta çıkarılan lenf nodu sayısı, tümör pozitif lenf nodu sayısı, diferansiasyon oranı, lenfatik infiltrasyon, vasküler invazyon, perinöral invazyon varlığı, patolojik evre, nötrofil ve lenfosit sayısı hazırlanan bir forma veriler kaydedilerek analiz edildi. Çalışmamızın birincil amacı, retroskpektif olarak elde ettiğimiz veriler ışığında, kolorektal kanserlerde patolojik evre ile nötrofil-lenfosit oranı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. İkincil amaçlar ise pozitif lenf nodu-çıkarılan lenf nodu oranı ile nötrofil-lenfosit oranı arasındaki ilişki durumunu, hastaların yaş, cinsiyet, diferansiasyon oranı, lenfatik infiltrasyon, vasküler invazyon, perinöral invazyon değerlerini mevcut literatür eşliğinde karşılaştırmaktır. Bulgular: Hastaların demografik verileri literatürle benzerlik göstermekte olup, nötrofil lenfosit oranı açısından evre ve pozitif lenf nodu-total çıkarılan lenf nodu oranı arasında anlamlı istatisitiksel ilşki saptanmamıştır. Tartışma ve Sonuç: Nötrofil lenfosit oranı ileri evrelerde kısmi bir artış göstersede, çalışmamızda anlamlı bir sonuç saptanmamış olup, bu konuda çok merkezli randomize çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu şekilde hastalığın gerek tanısında gerek takip süresinde gerekse sağkalımla ilşkili yeni kolay elde edilebilir markırların saptanabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler:kolorektal kanser; nötrofil-lenfosit oranı pozitif lenf nodu oranı; diferansiasyon; perinöral invazyon; lenfosit infiltrasyonu; vasküler invazyon
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: As the stage progresses in colorectal cancer, the treatment period of the patients becomes difficult and advanced stage cancers are characterized with poor survival. Nowadays, although advanced imaging methods contribute to the diagnosis process, laboratory parameters that can be used in the diagnosis before the operation are limited. The aim of this study was to investigate whether this process can be determined in early stage with NLR and whether there is a correlation between NLR and stage increase. Material and Method: Age, gender, number of lymph nodes removed in the operation, number of tumor positive lymph nodes, differentiation rate, lymphatic infiltration, vascular invasion, presence of perineural invasion, pathological stage, neutrophil and lymphocyte count datas were recorded on a form and then analyzed. The primary aim of our study was to investigate whether there is a relationship between pathologic stage and neutrophil-lymphocyte ratio in colorectal cancers. Secondary objectives are to compare the status of positive lymph node-derived lymph node ratio with neutrophil-lymphocyte ratio, age, gender, differentiation rate, lymphatic infiltration, vascular invasion, perineural invasion values in the light of current literature. Results: The demographic data of the patients were similar to the literature and no significant statistical relationship was found between the stage and positive lymph node-total removed lymph node ratio in terms of neutrophil lymphocyte ratio. Discussion and Conclusion: Although neutrophil lymphocyte ratio shows a partial increase in advanced stages, no significant results were found in our study, and multicentric randomized studies are needed. In this way, we think that new easily obtainable markers related to disease diagnosis, follow-up time and survival can be detected.