Çocuk hekimlerinin çocuklardaki obstruktif uyku apnesi hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of pediatricians knowledge about obstructive sleep apnea in children
  1. Tez No: 535767
  2. Yazar: ELİF KÖŞELİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. HÜSEYİN DAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Apne, çocuk, uyku, Apnea, children, sleep
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocuk hekimlerinin çocuklardaki obstrüktif uyku apnesi hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi planlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı 4 hastanede çalışan 135 çocuk hekimine 1 Nisan 2015 ve 1 Haziran 2015 tarihleri arasında çocukluk çağındaki obstrüktif uyku apnesi hakkındaki bilgi düzeylerini sorgulayan 41 soruluk anket uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda 43 erkek, 92 kadın toplam 135 çocuk hekimine çocukluk çağındaki obstrüktif uyku apnesi hakkında sorular içeren bir anket uygulanmıştır. Çalışmaya katılan hekimlerin hekimlik süreleri 0 ile 30 yıl arasında değişmekte olup, ortalama 7,50±7,78 yıl olarak saptanmıştır. Hekimlerin 56'sı uzman, 79'u asistan olarak görev yapmaktadır. Sonuçlar incelendiğinde çocuk hekimlerinin büyük çoğunluğunun orta düzeyde bilgiye sahip olduğu, uzman hekimlerin asistan hekimlerden anlamlı derecede yüksek bilgiye sahip olduğu gözlenmiştir. Yine hekimlik süresi 10-20 yıl arasında olan hekimlerin anketten aldıkları puan, 10 yıldan az olan hekimlere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). Sonuç: Sonuçlarımız çocuklarda OSAS'ın çocuk hekimleri tarafından yeterince tanınmadığı ancak çalışma süresi arttıkça bilgi düzeyinin arttığı göstermiştir. Çocuklardaki obstrüktif uyku apnesi sendromu en az erişkinlerdeki kadar ciddi bir hastalık olup ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Buradan yola çıkılarak bu konuda yapılabilecek güncel eğitimlerle OSAS ile ilgili farkındalığın artması ile hekimlerin bu hastalığa daha erken dönemde tanı koyabileceğini ve gerekli tedavilerle çocukların yaşam kalitesinin artırılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to evaluate the knowledge of pediatricians about obstructive sleep apnea in children. Material and Methods: A questionnaire about obstructive sleep apnea in children was applied to 135 pediatrician who were working for 4 different hospitals belong to Ministry of Health, Beyoğlu Public Hospitals Association between April 1, 2015 and June 1, 2015. Results: In this study we applied a questionnaire to 43 male, 92 female total 135 pediatricians containing 41 questions about obstructive sleep apnea in children. Pediatricians medicine time was changing from 0 to 30 years at the average of 7,50±7,78 years. From these doctors 56 were specialist and 79 were pediatrics resident. Our findings revealed that most of the pediatricians had moderate knowledge about the disease and specialists had significantly higher knowledge than pediatric residents. Knowledge of pediatricians whose medicine time were changing 10-20 years were significantly higher than whose medicine time were less than 10 years (p=0,001). Conclusion: Our findings revealed that OSAS in children is not well-known by pediatricians but knowledge level rises as medicine time increases, OSAS is a serious disease which may cause serious complications as adults. Based on these datas, we consider that the raising awareness of OSAS by the up-to-date educational programmes, the doctors will be able to diagnose the illness in the early stages and increase the life quality of the children.