Akne vulgaris olan hastalarda insülin direnci, metabolik sendrom ve visseral adipozite indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between insulin resistance, metabolic syndrome and visceral adiposity index in patients with acne vulgari̇s
  1. Tez No: 535805
  2. Yazar: İBRAHİM FUAT KAYIHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne Vulgaris, İnsülin Direnci, Metabolik Sendrom, Visseral Adipozite İndeksi, Acne Vulgaris, İnsulin Resistance, Metabolic Syndrome, Visceral Adiposity İndex. Key Words: Acne Vulgaris, Visceral Adiposity İndex
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Akne vulgaris, sık görülen kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Patogenezinde birçok faktör suçlanmıştır. İnflamasyon, hormonal ve immun sistem aktivitesindeki değişikliklerin akne gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada insülin direnci (İD), metabolik sendrom (MetS) ve visseral adipoz doku bozukluğunun göstergesi olan visseral adipozite indeksinin (VAİ) akne vulgarisin patogenezine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: SBÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine akne vulgaris şikayeti ile başvuran, 18-35 yaş arası 92 kişi çalışmaya alındı. Yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) benzer 92 sağlıklı gönüllü kontrol grubuna alındı. Katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedildi. Boy, kilo, bel ve kalça çevresi ölçüldü. Glukoz, insülin, lipid profili için kan alındı. İnsülin direnci tanısı için HOMA indeksi, MetS tanısında İDF kriterleri kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 22.0 yazılımı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hasta ve kontrol grubu yaş, cinsiyet ve VKİ yönünden benzerdi. Hasta ve kontrol grubu arasında boy, vücut ağırlığı, bel ve kalça çevresi, sistolik ve diyastolik kan basınçları açısından anlamlı fark yoktu. Bakılan glukoz, insülin, trigliserid (TG), HDL, LDL ve total kolesterol, HOMA değerlerinde iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Hasta grubunda 30 kişide İD varken MetS tanısı alan yoktu. Kontrol grubunda 30 kişide İD, 4 kişide MetS tespit ettik (p=0,121). VAİ yönünden iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p=0,879). Sonuç: Orta ve şiddetli akne vulgaris ile İD, MetS ve VAİ arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu sonuçlar akne vulgarisin patofizyolojisinde İD, MetS ve adipoz doku fonksiyon bozukluğunun tek başına etkili olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a common chronic inflammatory skin disease. Several factors have been implicated in its pathogenesis. Changes in inflammation, hormonal and immune system activity are known to be effective in the development of acne. In this study, we aimed to investigate the effect of insulin resistance and metabolic syndrome, visceral adiposity index (VAI), which is a marker of visceral adipose tissue disorder, on the pathogenesis of acne vulgaris. Materials and Method: The study included 92 patients who were applied for complaint with acne vulgaris between the ages of 18-35, the department of Dermatology in SBU Konya Training and Research Hospital. Age and body mass index-matched 92 healthy volunteers were included in our study. Sociodemographic data of the participants were recorded. Height, weight, waist and hip circumference, blood pressures were measured. Blood samples were taken for glucose, insulin and lipid profile. HOMA was used in the diagnosis of insulin resistance, İDF criteria was used in the diagnosis of MetS. SPSS 22.0 software was used for data analysis. Results: The patient and control groups were similar in terms of age, sex and body mass index. There was no significance differences height, weight, waist and hip circumference, systolic and diastolic blood pressure between gruops. There was no statistical significance between groups concerning glucose, insulin, HOMA, lipid profile. Insulin resistance was present in 30 patients, there was no MetS. In the control group, we detected IS in 30 subjects and MetS in 4 subjects (p=0,121). There was no significant difference between the two groups in terms of VAI (p=0,879). Conclusion: There was no relationship İD, MetS, VAİ between moderate and severe acne vulgaris. These results suggest that ID, MetS and adipose tissue dysfunction alone are not effective in the pathophysiology of acne vulgaris.