Ratlarda böbrek iskemi-reperfüzyon hasarında erken bir biyobelirteç olarak MYO-inositol oksijenaz düzeyi
The level of myo-inositol oxygenase as an EARLY biomarker in renal ischemia/reperfusion injury in rats
- Tez No: 535892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA CANSEL ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Nefroloji, Biochemistry, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek iskemi-reperfüzyon, akut böbrek hasarı, myoinositol oksijenaz, nötrofil jelatinaz iliĢkili lipokalin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Akut böbrek hasarı (ABH) yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden ciddi klinik bir problemdir. ABH erken tanısındaki kısıtlılıklar nedeniyle yeni biyobelirteç arayışları devam etmektedir. Myo-inositol oksijenaz (MIOX), myo-inositol katabolizmasının ilk ve hız kısıtlayıcı enzimidir ve ağırlıklı olarak böbreklerden salınmaktadır. Bu çalışmada ratlarda deneysel iskemi-reperfüzyon hasarı ile oluşturulan akut böbrek hasarının tanısında MIOX enziminin yeri araştırılmıştır. Toplamda 40 rat basit randomizasyon ile 8'erli 5 gruba ayrıldı ve kontrol grubu hariç deney gruplarına belirtilen sürelerde sol böbrek iskemi reperfüzyon uygulandı. Grup I, hasarsız kontrol grubu olarak değerlendirildi. Grup II, 1 saat iskemi ve 2 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. Grup III, 1 saat iskemi ve 4 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. Grup IV, 2 saat iskemi ve 2 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. Grup V, 2 saat iskemi ve 4 saat reperfüzyona maruz bırakıldı. Serum BUN ve kreatinin düzeyleri deney gruplarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p < 0.001). Serum MIOX düzeyleri grup II, III ve IV'de kontrol grubuna kıyasla daha yüksek iken grup V'de kontrol grubuna benzer düzeydeydi (p = 0.002). Doku MIOX düzeyleri ise grup II, IV ve V'de kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü (p = 0.039). Serum ve doku nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) düzeyleri gruplar arasında kıyaslandığında anlamlı farklılık yoktu (p = 0.093, p = 0.161, sırasıyla). Histopatolojik incelemede hasar düzeyi; grup I < grup III < grup II = grup IV < grup V şeklinde olduğu görülmüştür. Serum MIOX düzeyi ABH'nın erken dönemlerinde yükselmektedir ancak ilerleyen sürelerde tekrar azalmaktadır. Dolayısıyla ABH erken tanısında serum MIOX düzeyi ümit vaad eden potansiyel bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Acute kidney injury (AKI) is a serious clinical problem due to its high morbidity and mortality. The search for alternative markers for early diagnosis of AKI has been increasing due to the lack of early diagnostic of AKI. Myo-inositol oxygenase (MIOX) is the first rate-limiting enzyme of myo-inositol catabolism and is mostly observed in the kidney. In this study, the role of MIOX enzyme in the diagnosis of AKI induced by experimental ischemia-reperfusion injury in rats was investigated. In total 40 rats were divided into 5 groups of 8 with simple randomization and left kidney ischemia reperfusion was applied to the experimental groups except the control group. Group I was evaluated as undamaged control group. Group II was exposed to 60 min ischemia and 2 hr reperfusion. Group III was exposed to 60 min ischemia and 4 hr reperfusion. Group IV was exposed to ischemia for 2 hours and reperfusion for 2 hours. Group V was exposed to ischemia for 2 hours and reperfusion for 4 hours.