Fen bilgisi öğretmen adaylarının çeşitli sosyo-bilimsel konulara yönelik kararlarının, gerekçelerinin ve argüman kalitelerinin incelenmesi: Youtube destekli sınıf içi tartışma kullanımı
Investigation of the requirements and argument qouality of decisions of the science teaching candidates on the various socio-scientific issues: Classroom discussion used with youtube support
  1. Tez No: 536006
  2. Yazar: GİZEM TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Bilimsel Konular, Argümantasyon, Karar Verme, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, YouTube, Socio-scientific Issues, Argumentation, Decision Making, Pre-Service Science Teachers, YouTube
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı sosyo-bilimsel konulara ilişkin kararlarının, gerekçelerinin ve yazılı argüman kalitelerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenmiş bir devlet üniversitesinde 3.sınıfta öğrenim gören, 26 fen bilgisi öğretmen adayı (18 kadın, 8 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni benimsenmiştir. Araştırmanın veri kaynağını, medya-sosyal medya soru formu, gebelikte şeker yüklemesi, çiğ/açık süt ve işlenmiş/kapalı süt, nükleer enerji santrali SBK'ye yönelik yazılı argümanlar, öğretmen adayı günlükleri, araştırmacı alan notları ve yarı yapılandırılmış odak grup görüşmeler oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel, içerik ve sürekli karşılaştırmalı analiz tekniklerine göre analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının zamanlarının önemli kısmını daha çok bilgi edinme ve iletişim amaçlı medya-sosyal medya araçlarını kullanarak geçirdikleri belirlenmiştir. Uygulama öncesinde SBK ile ilgili öğretmen adayları destekleme, desteklememe ve kararsız kalma biçiminde görüşlerini belirtmişlerdir. YouTube destekli sınıf içi tartışma sonrası öğretmen adaylarının bazılarının kararlarında değişiklik olduğu, bazılarının aynı kararda kaldığı belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının kararlarının altında yatan gerekçeler ise sosyal/kültürel, etik/ahlaki, politika, ekonomi, çevre, bilim boyutlarını dikkate alarak ifade etmişlerdir. Öğretmen adayları SBK ile ilgili kararlarını gebelikte şeker yüklemesi konusunda sosyal/ kültürel, etik/ahlaki, bilim boyutları; çiğ/açık süt ve nükleer enerji santrali konularında ise SBK'nin tüm boyutlar çerçevesinde açıklamışlardır. Öğretmen adaylarının sınıf içi tartışma sonrası yazılı argümanları incelendiğinde argüman kalitelerinde uygulama boyunca olumlu yönde artış gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonunda Fen Bilgisi öğretmen adaylarının SBK ile ilgili farkındalıklarının, karar verme, hipotez kurma, tartışma, analitik düşünme gibi bilimsel süreç becerilerinin ve yaşam becerilerinin geliştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the decisions, reasons and the quality of written arguments of pre-service science teachers about some socio-scientific issues. The study group consisted of 26 pre-service science teachers (18 females, 8 males) studying in the 3rd grade in a state university designated according to purposeful sampling method. In this study, a case study is adopted from qualitative research designs. The data source of this research is composed of media-social media questionnaire, sugar loading during pregnancy, raw/open milk and processed/closed milk, written arguments for SSI, pre-service teachers logs, researcher notes and semi-structured focus group interviews. The data obtained from the research were analyzed according to descriptive, content and continuous comparative analysis techniques. At the end of research, it was determined that pre-service science teachers spent a good part of their times using the social media fort he purpose of more information and communication. Before the implementation, pre-service science teachers expressed their opinions as agree, disagree and irresolute. It was determined that some of the pre-servsce teachers changed their minds and some of them did not change their minds after the YouTube supported classroom discussion. The preservice teachers' expressed the reasons of their decisions taking the social/cultural, ethical/moral, political, economical, environmental and scientific aspect in to account. Pre-service science teachers' social/cultural, ethical/moral, scientific dimensions about the loading of sugar during pregnancy are decided by the SSI; In the context of raw/open milk and nuclear power plant issues, they explained the scope of SSI in all dimensions. It was determined that the pre-service science teacher' the quality of the examining written arguments after class discussion increased positively during the application. At the end of the research, it was determined that pre-service science teacher' awareness about the SSI developed their scientific process skills and life skills such as decision making, hypothesis forming, discussion, analytical thinking.