Periton diyaliz hastalarında beslenme durumunun belirleyicileri
Determinants of nutritional status in peritoneal dialysis patients
  1. Tez No: 536007
  2. Yazar: ESEN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik nütrisyon risk indeksi, periton diyalizi, malnütrisyon, albümin, diyetle protein alımı, Geriatric nutritional risk index, peritoneal dialysis, malnutrition, albumin, dietary protein intake
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş ve Amaç: Periton diyalizi (PD) hastalarında malnütrisyon yaygın bir komplikasyondur. Çalışmanın amacı, geriatrik nütrisyon risk indeksini (GNRİ) kullanarak malnütrisyon sıklığını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Bu tek merkezli ve kesitsel çalışmaya 40 PD hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, PD şeması, kan biyokimyası, idrar ve peritoneal ultrafiltrasyon volümleri kaydedildi, peritoneal eşitlenme testi (PET), rezidüel renal fonksiyon (RRF) ve diyaliz yeterliliğine yönelik testler yapıldı, diyalizatla protein atılımı tayin edildi ve diyetle protein, enerji, yağ ve karbonhidrat alımları belirlendi. Malnütrisyon riskini belirlemede GNRİ kullanıldı. Bulgular: GNRİ'ne göre sekiz hastada (% 20) malnütrisyon saptandı. Beslenme durumu iyi hastalarla karşılaştırıldığında, malnütrisyonlu hastalarda diyetle protein alımı (p=0.002), vücut kitle indeksi (p=0.001), serum albümin (p=0.005) ve total protein düzeyleri (p=0.035) anlamlı olarak düşük; ko-morbidite skoru (p=0.016) ve C-reaktif protein (CRP) düzeyi (p=0.012) anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu hastalarda RRF da daha düşük olma eğiliminde idi (p=0.088). Diyaliz yeterlilik göstergelerinin ve peritoneal protein atılımının beslenme durumu üzerine anlamlı bir etkisi saptanmadı. Çok değişkenli analizde malnütrisyon riskini artıran en önemli değişkenin diyetle düşük protein alımı olduğu gözlendi. Sonuç: GNRİ, PD hastalarında malnütrisyon riskini belirlemede basit ve güvenilir bir yöntemdir. Yeterli beslenme desteği sağlanması, inflamasyonun önlenmesi ve RRF'un korunmasına çaba gösterilmesi gibi önlemler, PD hastalarının beslenme durumunu iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Malnutrition is a common complication in peritoneal dialysis (PD) patients. The aim of the study is to determine the frequency of malnutrition and the factors affecting it by using the geriatric nutritional risk index (GNRI). Methods: 40 PD patients were included in this single-center and crosssectional study. Demographic characteristics, accompanying diseases, PD diagram, blood biochemistry, urine and peritoneal ultrafiltration volumes of the patients were recorded, peritoneal equilibration test (PET), residual renal function (RRF) and dialysis adequacy tests were executed, protein excretion was measured by dialysate, dietary protein, energy, fat and carbohydrate intake were determined. GNRI was used to determine the risk of malnutrition. Results: According to GNRI, malnutrition was detected in eight patients (% 20). Dietary protein intake (p=0.001), body mass index (p=0.001), serum albumin (p=0.005) and total protein levels (p=0.035) were significantly lower in malnourished patients compared to good patients; the co-morbidity score (p=0.016) and C-reactive protein (CRP) level were significantly higher (p=0.012). RRF also tended to be lower in these patients (p=0.088). There was no significant effect of dialysis adequacy indicators and peritoneal protein excretion on malnutritional status. In multivariate analysis, dietary low protein intake was found to be the most important variable increasing the risk of malnutrition. Conclusion: GNRI is a simple and reliable method for determining the risk of malnutrition in PD patients. Measures such as adequate nutritional support, prevention of inflamation, and efforts to protect RRF can improve the nutritional status of PD patients.