Piyasadaki alıç örneklerinin Avrupa Farmakopesinde Crataegus monogyna monografına uygunluğunun araştırılması
Research of suitability of hawthorn samples on the herbal market according to the crataegus monogyna monograph of european pharmacopoeia
  1. Tez No: 536041
  2. Yazar: EMEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alıç, Crataegus monogyna, Avrupa Farmakopesi, Hawthorn, hiperozit, kalite kontrolü, monograf, hawthorn, European Pharmacopoeia, Crataegus monogyna, monograph, hyperoside
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fitoterapi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Crataegus monogyna folium cum flore' (Alıç yaprak ve çiçekleri) bitkisinin farmakope analizi ve fitoterapideki kullanılışı'. Crataegus türleri (Rosaceae), içerdikleri özellikle hiperozit nedeniyle, tarih boyunca geleneksel tıp alanında çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Piyasada alıç yaprakları ve çiçekleri gibi ürünler satılmaktadır. Bu çalışma, aktar ve baharatçılarda 'alıç' adı altında satılan, 10 adet alıç (yaprakları ve çiçekleri) örnekleri Avrupa Farmakopesi 7.0 esas alınarak araştırılmasını içerir. Bu çalışmada Crataegus monogyna yaprakların ve çiçeklerin botanik özellikleri, kimyasal yapısı, biyolojik aktivitesi ve kullanılışı ile ilgili bilimsel çalışmalar literatürden derlenmiştir. Buna ek olarak İstanbul bölgesindeki 10 aktardan temin edilen örneklerin Avrupa Farmakopesi (7.0)'da bulunan mikroskobik, makroskobik özellikleri, kurutmada kayıp, bütün kül miktarı, ince tabaka kromatografisi, yabancı madde analizi ve spektrofotometri tetkikleri ile farmakopeye uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Deneysel çalışmamız sonucunda, Avrupa Farmakopesinin belirlediği özellikler ise sadece bir numunede sağlanabilmiştir. Yani bitkinin uygunluğu ancak bitki tüm analizlerden geçer ise uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The use of Crataegus monogyna folium cum flore (Hawthorn) in phytotherapy and pharmacopoeial analysis''. Crataegus species (Rosaceae), have been used historically for the treatment of various disorders in traditional medicine mainly due to its hyperoside they content. Products are sold under the name of hawthorn leaves and flowers on the market. This study aims to investigate the quality of 10 hawthorn samples purchased from herbal stores and sold as 'Hawthorn' according to the criteria defined in the European Pharmacopoeia 7.0. In this study, scientific studies on the botanical characteristics, chemical structure, biological activity and use of Crataegus monogyna leaves and flowers have been compiled from the literature. In addition, herbal drug samples were obtained from 10 herbalists in the Region of Istanbul and investigated for their suitability for the quality parameters described in the European Pharmacopoeia 7.0 by microscopic, macroscopic features, lost in drying, total ash content, thin layer chromatography, foreign matter analysis and spectrophotometry tests. As a result of our experimental work, only one sample was found to be approvable to the criteria set by the European Pharmacopoeia.