Anterior mandibular lingual konkavitenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Investigation of anterior mandibular lingual concavity with cone beam computed tomography
- Tez No: 536095
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN GÜNDÜZ
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Mandibula Anterior, Lingual Konkavite, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Mandible Anterior, Lingual Concavity, Cone Beam Computed Tomography
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Lingual konkavite varlığında cerrahi işlem sırasında kortikal perforasyon ve buna bağlı üst solunum yollarını tıkayarak hayatı tehdit eden ağız içi kanamalar görülebilir. Bu çalışmanın amacı interforaminal bölgede lingual konkavite sıklığını belirlemek ve bunun dişli-dişsiz olma ve cinsiyet ile ilişkisini saptamaktır. Materyal Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim dalında 2016-2017 yılları arasında KIBT (Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) tetkiki uygulanan 106 hastanın görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Görüntüler Galileos marka cihaz (98 kVp, 15-30 mA) kullanılarak elde edildi. İnterforaminal bölgede kemik yüksekliği, genişliği ve lingual konkavite sıklığı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda seçilen hastaların %57.5'i kadın, % 42.5'i erkekti. Yapılan incelemede kemik morfolojik olarak tip I lingual konkavite, tip II linguale eğimli, tip III lingual yönde genişleyen ve tip IV bukkal konkaviteli olmak üzere dörde ayrıldı. Tip I lingual konkavite % 4.7, tip II %16.5, tip III %77.8 ve tip IV % 0.9 sıklıkla görüldü. Lingual konkavite açısı 76,5 ± 3,69º ve konkavite derinliği 2,09 ± 0,34 mm olarak ölçüldü. Sonuç: KIBT kesitsel görüntüler üzerinde yapılan incelemelerle lingual konkavite saptanabilir ve lingual korteks perforasyonuna bağlı komplikasyonlar önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the frequency of lingual concavity in the interforaminal region and to detect the relationship between dentate and edentulous and gender. Material and Method: The CBCT (Cone Beam Computed Tomography) images of the 106 patients who referred to Ondokuz Mayıs University Dentomaxillofacial Radiology Department between the years 2016-2017 were evaluated retrospectively. All images were acquired by using Galileos (98 kVp, 15-30 mA) CBCT device. Bone height, width and lingual concavity frequency were evaluated in the interforaminal region. Findings: 57.5% of the patients selected in our study were female and 42.5% were male. In the examination made, the bone was morphologically divided into four: type I, with a lingual concavity, type II, with a nearly constant width but a clear lingual slope, type III, with bone widening in the caudal direction and type IV, with a buccal concavity. Type I lingual concavity was frequently seen in 4.7%, type II in 16.5 %, type III in 77.8 %, and type IV 0.9 %. Lingual concavity angle was measured as 76,5 ± 3,69º and concavity depth was measured as 2,09 ± 0,34 mm. Result: Cross-sectional anaylsis of CBCT provides the opportunity to determine a lingual undercut and to prevent complications of perforating the lingual cortical bone.