Servikal ve lomber disk hernili hastalarda ruhsal bulguların değerlendirilmesi
- Tez No: 536094
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KARLIDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: servikal ve lomber disk herniasyonu, anksiyete, depresyon, ağrı, Cervical and lumbar disc herniation, anxiety, depression, pain
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Amaç: Literatürde kronik bel ve boyun ağrıları ile ruhsal durumun değerlendirildiği çok sayıda çalışma bulunmaktadır ancak spesifik olarak yapısal patolojinin tespit edildiği bel veya boyun ağrısı ile ruhsal bulgular arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma sayısı çok azdır. Çalışmamızda servikal ve lomber disk hernili hastaların ruhsal bulgularını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 42 sağlıklı kontrol ve en az 6 aydır süren bel ya da boyun ağrısı şikayeti ile Nöroşirürji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran 28'i servikal, 36'sı lomber disk hernisi tanısı almış hastalar dahil edilmiştir. Psikiyatri uzmanı tarafından hasta ve kontrol grubuna DSM-5 tanı kriterleri temel alınarak yarı yapılandırılmış psikiyatrik görüşme yapılmıştır. Tüm katılımcılara, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Testi, Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Form-36, Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği dolduruldu. Hasta gruplarına, Visüel Analog Skala, servikal disk hernili hastalara Boyun Ağrı ve Özürlülük indeksi, lomber disk hernili hastalara Oswestry disabilite indeksi dolduruldu. Bulgular: Hem servikal hem de lomber disk hernili grupta, anksiyete düzeyi yüksekken, depresyon ve bedensel duyumları abartma düşük saptanmıştır. Emosyonel rol güçlüğü dışında, yaşam kalitesi alt parametreleri hasta gruplarında anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Ağrı ve özürlülük arasında orta derecede korelasyon tespit edilmiştir. Ağrı veya özürlülük ile anksiyete veya depresyon düzeyleri arasında da orta derecede korelasyon saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda her iki hasta grubunda anksiyete düzeyininin yüksek olması, belki de disk herniasyonundaki dejenerasyonun progresyonunda patolojik hale gelen anksiyetenin etkili olabileceğini düşündürmektedir. Lomber ve servikal disk hernili hastaların tedavisinde ağrı dışında, yaşam kalitesi ve özürlülüğü etkileyebilecek psikolojik faktörler de saptanmalı ve multidisipliner tedavi yaklaşımları uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In the literature, there are many studies evaluating mental status with chronic low back and neck pain. However, there are very few studies examining the relationship between neck or low back pain and psychological findings that have a specific structural pathology. In our study, we aimed to evaluate the psychological findings of patients with cervical and lumbar disc herniation. Material and Method: The study included 42 healty controls and 28 patients with cervical, 36 patients with lumbar disc herniation who were admitted to Neurosurgery and Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinics with complaints of back or neck pain for at least 6 months. A semi-structured psychiatric interview was conducted by the psychiatrist on the basis of DSM-5 diagnostic criteria in the patient and control groups. All participants were filled with Socio-Demographic Information Form, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, State and Trait Anxiety Inventory, Generalized Anxiety Disorder-7 Test, Quality of Life Scale-Short Form-36, Somatosensory Amplification Scale. Patients were included in the patient group, Visual Analog Scale, patients with cervical disc herniation, Neck Pain and Disability Index, patients with lumbar disc herniation and Oswestry disability index were filled. Results: In both cervical and lumbar disc herniation group, anxiety level was high, while depression and somatic sensation amplification were low. Quality of life sub-parameters were found to be significantly lower in patient groups except for emotional role difficulties. There was a moderate correlation between pain and disability. There was also a moderate correlation between pain or disability and anxiety or depression Conclusion: In our study, the high level of anxiety in the patient groups suggests that the anxiety that might be effective in the progression of degeneration of the disc herniation. In the treatment of lumbar and cervical disc herniation, psychological factors that may affect the quality of life and disability other than pain should be determined and multidisciplinary treatment approaches should be applied.