Organik zeminlere oturan yüzeysel temellerde taşıma gücünün deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of bearing capacity on shallow foundations settled on organic soils
  1. Tez No: 536147
  2. Yazar: AYKUT EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik zeminler, yüzeysel temeller, model yükleme deneyleri, taşıma gücü, Organic soils, shallow foundations, model loading test, bearing capacity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gelişen sosyo-ekonomik koşullara ve sürekli artış eğiliminde bulunan dünya nüfusu dikkate alındığında, uygun zemin sahalarının yanında uygun olmayan alanlarda da yapılaşmaya ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Geoteknik mühendisliğinde bilinen en problemli zemin türlerinden birisi olan organik zeminlerin, yükler altında nasıl bir davranış gösterdiğinin deneysel olarak araştırılması bu tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Tez çalışması kapsamında Kayseri Serbest Bölge ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan organik zeminler kullanılmıştır. Araziden alınan organik zemin numuneleri üzerinde laboratuvar koşullarında yükleme deneyleri yapılabilecek bir model çerçeve sisteminde deneyler yürütülmüştür. Zemin numuneleri üzerinde, inşaat mühendisliği uygulamalarında sıkça uygulanan ve görülen temel sistemlerinden olan yüzeysel temeller yerleştirilmiştir. Yükleme deneylerinde kullanılan organik zeminin dane çapı dağılımı, kıvam limitleri ve zemin sınıfı gibi endeks özellikleri ile kohezyon değeri (c) ve kayma mukavemeti açısı değerleri () belirlenmiştir. Laboratuvarda çerçeve sisteminde yapılan yükleme deneylerinden elde edilen deney sonuçları, organik zeminin taşıma gücü ve kayma mukavemeti parametreleri kullanılarak literatürde yaygın olarak kullanılan formüller yardımı ile hesaplanmıştır. Taşıma gücü eşitliklerinden elde edilen taşıma gücü değerleri ile yükleme deneylerinden elde edilen taşıma gücü karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the socio-economic conditions and the increasing world population, it is seen that there is a need for proper land areas as well as inappropriate areas. Experimental investigation of the behavior of organic soils, which is one of the most problematic soil types known in geotechnical engineering, is the basis of this thesis. Within the scope of the thesis, organic soils in Kayseri Free Zone and Kayseri Organized Industrial Zone considered. A modeling system will be installed on the organic soil sample that has been taken and can be carried out under laboratory conditions. On the ground, the shallow foundations, which are frequently applied and seen in civil engineering applications, shall be installed. Index properties such as soil class, Atterberg limits, cohesion value, internal friction angle value will be determined by the index properties experiments to be carried out. In the loading tests to be performed on the modeled ground profile, the bearing capacity values of the soil can be determined. The experimental results obtained from the loading tests carried out in the frame model system in the laboratory were calculated by using the formulas which are commonly used in the literature by using the bearing capacity and shear strength parameters of organic soil. Bearing capacity values obtained from the loading tests and bearing capacity equations were compared.