Geleneksel ve geosentetik sargılı taş kolonlar ile güçlendirilen organik zeminlerin davranışının incelenmesi
Investigation of the behavior of organic soils reinforced with ordinary and geosynthetic-encased stone columns
- Tez No: 843977
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Örselenmemiş zemin, Organik zemin, Zemin İyileştirme, Geosentetikler, Taş kolonlar, PLAXIS 3D, Undisturbed soil, Organic soil, Soil Improvement, Geosynthetics, Stone columns, PLAXIS 3D
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 225
Özet
Literatürde genellikle yumuşak zemin içeren (yumuşak kil, organik zemin vb.) model deney çalışmalarında zeminler, model deney kutusuna arazideki koşulları dikkate alınarak laboratuvar ortamında (örselenmiş zemin) hazırlanmıştır. Ancak yumuşak zeminlerin örselenmiş olması zeminin kayma mukavemetini olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla laboratuvar ortamında numune hazırlanması ile araziyi tam olarak modellemek mümkün olmayabilir. Bu durum dikkate alınarak, TÜBİTAK proje çalışma grubumuz tarafından geliştirilen araziden yeni bir blok numune alma tekniği ile araziden alınan örselenmemiş organik zeminler üzerinde model deneyler yapılmıştır. Yine literatürde organik zeminlerin taş kolonlarla (geleneksel ve geosentetik sargılı taş kolon) iyileştirme çalışmalarının sınırlı düzeyde kaldığı görülmüştür. Literatürdeki bu boşluklar dikkate alınarak bu çalışmada, araziden minimum örselenme ile temin edilen organik zeminlerin model deneylere ek PLAXIS 3D programı yardımıyla sayısal analizler ile geleneksel ve geosentetik sargılı taş kolonlar ile iyileştirilebilirliği incelenmiştir. Model deneyler ve sayısal analizlere ek olarak iki farklı ortamdaki organik zeminin (arazi ve laboratuvar) kayma mukavemetindeki değişimi gözlemlemek için ise arazi deneyleri (DCP ve VST) yapılmıştır. Çalışmada Model deneyler ve sayısal analiz sonuçlarından organik zeminlere geleneksel ve geosentetik sargılı taş kolonlar uygulanması ile taşıma gücünde sırasıyla 3.7 ve 5.0 kata varan artışlar olmuştur. Bu sonuçlara ek olarak arazi deneyleri ile minimum örselenme ile araziden temin edilen organik zeminin kayma mukavemet parametrelerini korunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In model test studies, which usually involve soft soils (soft clay, organic soils, etc.), the soils are prepared in the laboratory environment (undisturbed soil) in the model test box, considering the conditions in the field, as per literature. However, the disruption in the soil might negatively influence the shear strength of the soil. Therefore, the accuracy of the model representing the terrain by preparing samples in a laboratory environment becomes questionable. In this context, model experiments were conducted with undisturbed organic soils taken from the field using a new block sampling technique developed by our TÜBİTAK project group. Again, it was observed in the literature that efforts to improve organic soils with stone columns (ordinary and geosynthetic coated stone columns) are limited. Considering the research gap in the literature, current study investigated the remediability of the organic soils obtained from the field with minimal disturbance with numerical analyses using the PLAXIS 3D program, in addition to model experiments and with ordinary and geosynthetic-encased stone columns. In addition to the model experiments and numerical analyses, field experiments (DCP and VST) were also conducted to observe the change in shear strength of the organic soils in two different environments (field and laboratory). The results of the model experiments and the numerical analysis in the study show that the bearing capacity of organic soils could be increased by 3.7 and 5.0 times by using ordinary and geosynthetic-encased stone columns, respectively. Moreover, field tests showed that the shear strength parameters of the organic soil were maintained with minimal disturbance from the field.