Ecevit's perception of the leftduring his tenure Inrepublican People's Party and Democratic Left Party
Ecevit'in CHP ve DSP dönemlerindeki sol anlayışı
  1. Tez No: 536155
  2. Yazar: MÜLAYİM GÜL AKARSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DENİZ TANSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bülent Ecevit, Sosyal Demokrasi, Ortanın Solu, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Bülent Ecevit, social democracy, left of the middle, Republican People's Party, Democratic Left Party
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sol ideoloji veya sol düşünce ortaya çıktığı dönemden beri yapısı itibari ile sağ ideolojilere göre daha statik kalmıştır. Gerek düşünürlerin eleştirel bakmamaları gerekse yorum farklarını arasında küçük nüansların olması sebebiyle sol ideolojilerin farklı dalları ve birçok fraksiyonu olmasına rağmen çağın gereklerine ayak uydurması yeterli hızda olamamıştır. Sosyal demokrasi ise sol ideoloji içerisinde gelişen ve sol bakış açısına yeni bir bakış açısı ve yeni bir soluk getiren bir yaklaşım olmuştur. Liberal dünya ve kapitalist işverenler ile kavga etmeyen ama eşit dağılım ve gelir adaletini de savunan bu yeni düşünce tarzı birçok insan tarafından çıktığı dönem itibari ile oldukça cazip görülmüştür. Bülent Ecevit, sosyal demokrasi ve ortanın solu tanımlamalarıyla sol ideolojiye yeni bir bakış açısı kazandıran ve bu bakış açısı ile birlikte sağ partilerin egemen olduğu bir siyasal hayatta kitleleri peşinden sürükleyebilmiş bir lider olmuştur. Bu çalışmada Ecevit'in sol anlayışını liderliğini yaptığı iki parti açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte şu sorulara da cevap aranacaktır: Ecevit'in sol düşünce anlayışı nasıl gelişmiştir? Ecevit'in CHP ve DSP liderlikleri dönemindeki sol yaklaşımında farklılıklar var mıdır?
Özet (Çeviri)
Leftist ideology or leftist thought is static since its foundation when we compare it to right ideologies. Although there are many other fractions in the left ideology, leftist ideology could not adapt itself to modern age because of without critical perspective of leftist intellectuals. In contrast, social democracy developed inside leftist perspective as a new approach and perspective. Social democracy which does not conflict against liberal world, capitalist employers and uphold income justice is found attractive by many people with respect to its emergence time. Bülent Ecevit who was leader redounded definitions of social democracy and left of the middle to leftist ideology and trailed too many people behind them in the environment which was under dominancy of rightist parties In this thesis, it is aimed to analyze Ecevit's leftist perspective during his leadership on the Republican People's Party and Democratic Left Party. In addition, answers are sought for the following questions: How did Ecevit's leftist perspective develop? Were there any differences between Ecevit's leftist approach during Republican People's Party and Democratic Left Party period.