Boyun düzleşmesi olan boyun ağrılı hastalarda sternokleidomastoid kasıyla transvers abdominis kası-nın ultrason elastrografi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sternokleido-mastoid musle and transversus abdominis muscle with ultrasound elastrography in neck pain due to cervical hypolordosis
  1. Tez No: 536171
  2. Yazar: MUSTAFA GÜLCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason Elastografi, Boyun Düzleşmesi, Transversus Abdominis, Ultrasound Elastography, Cervical hypolordosis, Transversus Abdominis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, boyun düzleşmesi olan boyun ağrılı hastalarda sternokleidomastoid kasıy-la transvers abdominis kasının ultrason elastografi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmaya boyun ağrısı olan 41 birey dahil edilmiştir. Bireyler randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. Denek grubunda boyun düzleşmesi olan, kont-rol grubunda ise boyun düzleşmesi olmayan bireyler dahil edilmiştir. Bireyler aynı günde iki kez değerlendirilmiştir. Bireyler uygulamadan önce o pozisyonda 15-20 dakika yatırılmıştır. Sternokleidomastoid kasının kalınlığına probe 45 derecelik açıyla kasın orta tarafına yerleştirilerek, başın altına yastık konulmuş şekilde gerçekleştiril-miştir. Sonuçlar her bireyle anlık olarak ultrason elastografi yöntemiyle değerlendiril-miştir. Gruplar arasında IPAQ skorlarında (p=0,049) ve transversus abdominis kasının elastikiyetinde (p=0,001) anlamlı bir farklılık gözlemlenirken transversus abdominis kasının maskaslama hızı SWV (p=0,747), sternokleidomastoideus kasının makaslama hızı SWV (p=0,290) ve sternokleidomastoideus kasının kalınlığı (p=0,290) bakımın-dan gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Boyun düzleşmesi olan bireyler-de boyun ağrısı varlığı fiziksel aktivite yetersizliğinden veya transversus abdomisin kasının kas kalınlığının azalmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda daha büyük katılımcı sayıları ile randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to evaluate the relationship between sternocleidomastoid muscle and transverse abdominis muscle with ultrasound elastography in neck pain patients with cervical hypolordosis. Fourty-one subjects with neck pain were includ-ed in the study. Individuals were randomized into two groups. Individuals who had flattening of the neck and no flattening in the control group were included in the study group. Individuals were evaluated twice on the same day. Individuals were placed in that position for 15-20 minutes before application. The probe to the thick-ness of the sternocleidomastoid muscle was placed on the middle side of the muscle at an angle of 45 degrees, and the pillow was placed under the head. The results were evaluated with ultrasound elastography method. A significant difference was ob-served between the groups in IPAQ scores (p = 0.049) and in the elasticity of the transversus abdominis muscle (p = 0.001), while the masking rate SWV of the trans-versus abdominis muscle (p = 0.747), the shear rate of the sternocleidomastoideus muscle (SWV) (p = 0.290). There was no significant difference between the groups in terms of the thickness of sternocleidomastoideus muscle (p = 0.290). The presence of neck pain in individuals with neck straight tening may be due to inadequate physical activity or decreased muscle thickness of the transversus abdomen muscle. Random-ized studies with larger number of participants are needed.