Rusya Federasyonu'nun Kırım'ı ilhakına uluslararası tepkiler
International reactions towards annexation Of Crimea By The Russian Federation
- Tez No: 536186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırım, Rusya Federasyonu, İlhak, Uluslararası Tepkiler, Jeopolitik, Crimea, Russian Federation, Annexation, International Reactions, Geopolitics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ukrayna'da 2013 sonlarında Yanukoviç hükümetinin AB ile imzalanması gereken anlaşmayı imzalamaması sonrası halkın sokaklara dökülmesi ile başlayan iktidar karşıtı protestolar, kısa sürede genişleyerek büyük bir iç sorun haline gelmiştir. Ukrayna bu sorunun çözümü için uğraş verirken, Rusya Federasyonu'nun 2014 Mart ayı başlarında Kırım'a asker çıkarması ve 16 Mart 2014'te sözde bir referandum sonucu Kırım'ı kendi federal bölgesi olarak ilan etmesi, Ukrayna'nın iç siyasi meselesi olan bir konuyu uluslararası sorun haline dönüştürmüştür. Bununla birlikte Doğu Ukrayna'da Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçı hareketler konuyu daha karmaşık hale getirmiştir. Rusya'nın tek kutuplu düzenden duyduğu rahatsızlık, yakın çevre olarak adlandırdığı bölgede daha ön plana çıkmaktadır. Bu hassasiyet 2008'de Gürcistan örneğinde görülmüştü. Rusya'nın jeopolitik hesaplarının en önemli yapı taşı Ukrayna'dır ve Ukrayna'nın NATO veya AB'ye entegre olmasının düşüncesi dahi Rusya'yı rahatsız etmektedir. Çünkü Ukrayna sadece Rus jeopolitiği için değil, Avrasya jeopolitiği için hayati öneme sahiptir. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da sınırların ilk defa işgal yolu ile değiştiği bu hareket sonrası, başta ABD ve AB olmak üzere birçok devlet ve uluslararası örgüt, Kırım ve Ukrayna üzerinden Rusya'ya askeri müdahaleye varmayan tepkiler göstermiş; ekonomik, siyasi ve diplomatik kanallarla bazı yaptırımlar uygulamıştır. Tezde ilk bölümde Kırım tarihine ve Rusya'nın ilhakın gerekçesi olarak ileri sürdüğü tarihsel bağlara bakılacak, daha sonra Ukrayna'da Batı-Rusya rekabetinin yaşandığı gelişmelere değinilecektir. İlhak sonrası verilen tepkiler, bu tepkiler kapsamında uygulanan yaptırımlar ve genel olarak bu tepkilerin analizi, tezin esas konularını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The anti-government protests began with the people's taking to the streets in Ukraine, after Yanukovich had not signed the agreement with EU at the end of the 2013 and it turned into a big domestic problem in a very short time. While Ukraine is trying to solve this problem, that Russian Federation sent its troops to Crimea in early March 2014 and annexed Crimea as a result of a so-called referendum in 16 March 2014, a domestic issue of Ukraine became an international problem. In addition to this the separatist movements supported by Russia in Eastern Ukraine made the issue much more complex. Russia's disturbance due to the unipolar order came into prominence in the area Russia called as its near abroad. It is possible to see this example in Georgia in 2008. The most important building block of Russia's geopolitical plan is Ukraine and even the idea of NATO and EU membership of Ukraine disturbs Russia. Because Ukraine is not only vital for Russian geopolitics, but also that of Eurasia. Since the World War II, for the first time borders in Europe has changed with the annexation of Crimea through invasion. Several countries and international organizations, especially U.S and EU, react to this invasion and annexation, and they imposed economic, political, and diplomatic sanctions which did not contain military action. In this thesis firstly Crimean history and historical connections which Russia alleged as the reasons for annexation will be discussed, then developments of West-Russia rivalry in Ukraine will be analysed. Main subjects of this thesis are the reactions to the annexation, sanctions after the reactions and analysis of these reactions.