Van ekolojik koşullarında arpada tane verimi, verim öğeleri ve fenolojik dönemler arasındaki ilişkiler
The relationship among grain yield, yield components and phenological stages of barley under Van ecological conditions
  1. Tez No: 536185
  2. Yazar: YUNUS YILKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM ARPALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Fenolojik dönem, Path analizi, Verim öğeleri, Barley, Phenological stages, Path analyses, Yield components
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Van ekolojik koşullarda 2017-2018 yetiştirme sezonunda 7 iki sıralı arpa çeşitlerinde (Tarm-92, Ünver, Keser, Özdemir-05, Kalaycı-97, İnce-04 ve Bolayır) tane verimi, verim öğelerini ve fenolojik dönemler arasındaki ilişkileri incelemek üzere tesadüfi blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada tane verimi, diğer verim öğeleri ve fenolojik dönemler arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizleri yardımıyla incelenmiştir. Bu çalışmada, arpa çeşitlerinin çıkış olgunlaşma süresi, vejetatif dönem, tane dolum süresi, tane dolum oranı, metrekarede fertil başak sayısı, sap uzunluğu, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, başakta tane verimi, bin tane ağırlığı ve tane verimi gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kışlık yürütülen bu çalışmada tane verimi vejetatif dönem ve tane dolum süresinin bir fonksiyonu olduğu sonucuna varılmış olup, sap uzunluğunun da tane verimine etkisinin olumlu yönde ve yüksek oranda olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in randomized block design with four replications in order to determine the seed yield, yield components and the relationships among phenological periods of 7 two rowed barley varieties (Tarm-92, Ünver, Keser, Özdemir-05, Kalaycı-97, İnce-04 ve Bolayır) in the 2017-2018 growing season under Van ecological conditions. In this study, the relationships among grain yield, other yield components and phenological periods were investigated by correlation and path analysis. In this study, vegetative period, grain filling time, germination ripening time, grain filling rate, fertile spike number per square meter, stalk length, spike length, grain number per spike, grain yield per spike, thousand grain weight and grain yield characteristics of the barley varieties were examined. According to the results of this study, it was concluded that grain yield was a function of vegetative period and grain filling period and it was determined that the effect of stem length on grain yield was positive and high.