Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü personelinin işten ayrılma eğilimi ve örgütsel bağlılık düzeyleri ilişkisi
The relationship between the tendency of the personnel of the provincial directorate of youth services and sports and the levels of organizational commitment
- Tez No: 536195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSAN TOLUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İşten ayrılma niyeti, örgüt, örgütsel bağlılık, personel, Intention to leave, organization, organizational commitment, staff
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının, örgütsel bağlılık düzeyleri ve işten ayrılma niyetlerinin tespiti, demografik değişkenler açısından karşılaştırılması ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçeveden hareketle tarama modelinde olan çalışmanın amacına uygun olarak Ankara İli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü merkez ve ilçelerinde görev yapan 403 kişiye, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde istatistiki yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, ikili gruplar için bağımsız örneklem t-testi, çoklu gruplar için tek yönlü varyans analizi, ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon ve örgütsel bağlılığın üç alt boyutunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi için regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; İl Müdürlüğü çalışanlarının genel olarak örgütsel bağlılık düzeylerinin orta seviyede olduğu ve“duygusal bağlılık”alt boyutunun belirgin olduğu, işten ayrılma niyetlerinin ise düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Örgütsel bağlılık alt boyutlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisine bakıldığında duygusal bağlılık ve normatif bağlılık alt boyutlarının işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri olduğu, pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre ise işten ayrılma niyeti ile duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve örgütsel bağlılık ölçeğinin geneli arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmişti
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the levels of organizational commitment and intention to leave, understand the relation between demographic variables and to figure out the relationship between them. In accordance with the framework of this study, 403 individuals working at the centre or country in Ankara Provincial Directorate of Youth Services and Sports, Provincial Directorates and Organizational Commitment Scale and Intention to Leave Work Scale were applied. In the evaluation of research data, frequency is used as statistical method, percentage independent samples t-test is used for distributions and binary groups, one-way analysis of variance for multiple groups, pearson correlation is used for determining the relationship, regression analysis is used for the impact of three subdimensions of organizational commitment on the intention to quit the job. As a result of the research; the organizational commitment levels of the Provincial Directorates are found to be moderate and the“emotional commitment”subscale is significant and the intention to quit the job is generally low. When the effect of adherence sub-dimensions on the intention to quit is examined, there are significant and positive effects of emotional commitment and normative commitment sub-dimensions on the intention to quit, and according to the results of pearson correlation analysis, negative and meaningful relationship between the intention to quit and emotional commitment, normative commitment and organizational commitment scale. a relationship has been found