Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğünde çalışan personelin duygusal bağlılıkları ve içsel motivasyon seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of youth and sports services city office working relationship between emotional attachment and internal motivation levels
- Tez No: 484851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Motivasyon, İçsel Motivasyon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET KOÇOĞLU, İ. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde Çalışan Personelin Duygusal Bağlılıkları ve İçsel Motivasyon Seviyeleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Programı Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2017. Bu çalışmanın amacı, bir kamu hizmet kurumu olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde çalışanların duygusal bağlılıklarıyla içsel motivasyonları aralarındaki ilişkiyi incelemek ve her iki değişkenin kurum çalışanlarının demografik özelliklerine bağlı olarak değişip değişmediğini ortaya koymaktır. Örgütsel bağlılık bireylerin görev aldıkları organizasyonlara karşı kendilerini sorumlu ve ait hissetmeleri, çalıştıkları örgütlerin çıkarları doğrultusunda ve ortak amaç istikametinde tüm gayretlerini ortaya çıkaracak çalışmaları olarak tanımlanabilir. Motivasyon kavramı ise bireylerin herhangi bir dış etki olmaksızın, istek ve arzuları ile çaba sarf ederek bir şeyler yapmak istemeleridir. İçsel motivasyon ise, bireyin kendi becerilerini gösterme çabası olarak tanımlanabilir. Araştırmanın evrenini Gençli Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personel oluşturmaktadır. Bu çalışmada 2016 yılı içerisinde Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kastamonu il merkezlerinde faaliyet gösteren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan personel değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada örneklem alma yöntemine gidilmeyerek Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kastamonu il merkezlerinde faaliyet gösteren toplam 526 çalışanın tamamına ulaşılmak hedeflenmiştir. Ancak araştırmaya katılmayı kabul etmeyen ve çeşitli sebeplerle kendilerine ulaşılamayan kurum çalışanları araştırma çemberinin dışında kalmıştır. Dolayısıyla araştırmaya katılmayı kabul eden 358 çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu çalışma tanımlayıcı araştırma metodu ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde Ağca ve Ertan (2008) tarafından geliştirilen“duygusal bağlılık”ve“içsel motivasyon”ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (Oneway) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearsonkorelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bir kamu kurumu olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinin Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kastamonu il müdürlüklerinde gerçekleştirilen bu araştırma ile örgütsel bağlılık ve içsel motivasyon arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu ortaya konulmuştur. Araştırma grubunun duygusal bağlılık ile içsel motivasyon kavramları arasında yüksek düzeyde, pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Araştırma grubunun, içsel motivasyon düzeyi duygusal bağlılık düzeyini arttırmaktadır. Cinsiyet ve medeni durumun çalışanların duygusal bağlılıkları ve içsel motivasyonları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğunu belirlemek ile birlikte çalışanların duygusal bağlılık ve içsel motivasyonlarının yaşlarına, eğitim düzeylerine, şehirlerine, bölümlerine, unvanlarına, kıdemlerine ve iş deneyimlerine bağlı olarak değişmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KOÇOĞLU, İ. Survey on the relationship between emotional commitment and internal motivation levels of employees in Provincial Directorate of Youth Services and Sports. University of Dumlupınar, Institute of Health Sciences, Program of Physical Education and Sports Master Thesis, Kütahya, 2017. Scope of this study is to examine on the relationship between emotional commitment and internal motivation levels of employees in Provincial Directorate of Youth Services and Sports and to indicate whether these two factors vary depending on demographical characteristics of employees. Organizational commitment can be described as employees' feeling responsible for and belonging to the organization they take part in and working within the direction of organization's benefits and working in full capacity for the common aim. In working life, if organizational commitment is high, employees feel their organization as their“family”and see themselves as an union with the other employees. On the other hand, motivation means individuals' will to do something with their desires without any outside effect. Internal motivation, however, can be described as the effort to prove individuals' self abilities. The scope of survey is composed of 526 employees working in Provincial Directorates of Youth Services and Sports in provinces of Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş and Kastamonu in 2016. Sampling method has not been used; instead, total of 526 employees have been aimed to reach. Yet, employees who have not wanted to take part in the survey and the ones cannot be reached have been kept outside of the survey. Therefore 358 voluntary employees have composed the scope of the survey. This study has been accomplished using the method of describing research. Scales of“Emotional Commitment”and“Internal Motivation”which have been developed by AĞCA and ERTAN (2008) have been used. Data obtained in the survey have been analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0. For evaluating data, number, percentage, average and standard deviation have been used as describing statistical methods. T-test has been used in comparing quantitative continuous data between two independent groups, and Oneway Anova test has been used in comparing quantitative continuous data between more than two independent groups. Following anova test, Scheffe test has been used as supplementary post-hoc analysis in order to determine differences. Pearson correlation and regression analysis have been used between continuous variables. Obtained data have been evaluated between %95 confidence interval, at %5 significance level. Consequently, after surveying in Provincial Directorates of Youth Services and Sports in provinces of Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş and Kastamonu, this study has proven that there has been a significant relationship between organizational and internal motivation. There has been a significantly high level positive way relationship detected between emotional commitment and internal motivation in research staff. Internal motivation level increases emotional commitment level, it has been detected that while emphasizing that gender and marital status create a significant difference between emotional commitment and internal motivation, they are not depended on employees' age, education level, cities, departments, title, seniority and experiences. Key Word: Commitment, Emotional Commitment, Motivation, Internal Motivation.