Monosemptomatik noktürnal enürezisli çocuklarda postür, denge ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Examination of posture, balance and quality of life in children with monosymtomatic nocturnal enuresis
  1. Tez No: 536263
  2. Yazar: BÜŞRA İNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ÖZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik inkontinans, Noktürnal enürezis, Postür, Denge, Yaşam kalitesi, Pediatric incontinence, Nocturnal enuresis, Posture, Balance, Quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, primer monosemptomatik noktürnal enürezisli ve sağlıklı çocukların spinal postür, denge ve üriner inkontinansla ilgili yaşam kalitelerini değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçladı. Araştırmaya primer monosemptomatik noktürnal enürezisli 35, sağlıklı 34 çocuk dahil edildi. Çocukların fiziksel ve sosyodemografik özellikleri kaydedildikten sonra 4 günlük mesane günlüğünü ve 7 günlük gayta günlüğünü tamamlamaları istendi. Çocukların yaşam kaliteleri Üriner İnkontinanslı Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği, semptom şiddetleri İşeme Bozuklukları Semptom Skoru Anketi ile Mesane ve Bağırsak Disfonksiyon Ölçeği, spinal postürleri Spinal Mouse cihazı, statik ve dinamik dengeleri ise Biodex denge cihazı kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca, ebeveynlerin yaşam kaliteleri Kısa Form- 36 ile belirlendi. Primer monosemptomatik noktürnal enürezisli çocuklarda sağlıklı çocuklara göre lumbal lordoz (p=0,018) ve sakral-kalça açılarının (p=0,029) arttığı, mediolateral dinamik dengelerinin (p=0,049) daha kötü olduğu, gözler kapalı yumuşak zeminde statik dengelerinin (p=0,001) azaldığı, yaşam kalitelerinin (p=0,001) ve semptom şiddetlerinin (p=0,001) olumsuz yönde etkilendiği bulundu. Sağlıklı grubun ebeveynlerinin yaşam kalitelerinin primer monosemptomatik noktürnal enürezisli grubun ebeveynlerine göre genel sağlık alt parametresinde daha kötü (p=0,034), diğer parametrelerde ise benzer olduğu saptandı (p>0,05). Bu çalışmanın sonucunda primer monosemptomatik noktürnal enürezisli çocukların sağlıklı çocuklara göre postürlerinin, statik ve dinamik dengelerinin daha kötü olduğu, yaşam kalitelerinin ve semptom şiddetlerinin olumsuz yönde etkilendiği bulundu.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate and compare spinal posture, balance and quality of life related urinary incontinence of children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis and healthy children. 35 children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis and 34 healthy children were included in this study. After the physical and sociodemographic characteristics of the children were recorded, they were asked to fill out a 4 day bladder diary and a 7 day bowel diary. With Continence Specific Paediatric Quality of Life Measurement Tool the quality of life, with Dysfunctional Voiding and Incontinence Scoring System and Bladder and Bowel Dysfunction Questionnaire the symptom severity, with Spinal Mouse device spinal posture, with Biodex Balance device static and dynamic balance of the children were evaluated. Also, the parent's quality of life was determined by Short Form- 36. It was found that there is increased lumbal lordosis (p=0,018) and sacral-hip angles (p=0,029), worse mediolateral dynamic balance (p=0,049), decreased static balance (p=0,001) while eyes closed on foam surface, negatively affected quality of life (p=0,001) and symptom severity (p=0,001) in children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis in comparison with healthy children. The quality of life of the parents of the healthy group was found to be worse (p=0,034) in the general health sub parameters than the parents of children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis group's parents, but other sub parameters of quality of life were similar (p>0,05). As a result of this study, it was found that the children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis in comparison with healthy children had worse posture, static and dynamic balance, and their quality of life and symptom severity were negatively affected.