Primer monosemptomatik noktürnal enürezisli çocuklarda pelvik taban kas bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of pelvic floor muscle findings in children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis
  1. Tez No: 754826
  2. Yazar: CANAN SEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SERDAR ATALAY, DOÇ. DR. ENGİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Pelvik Taban, Elektromiyografi, Pelvik Taban Kas Aktivitesi, Primer Monosemptomatik Noktürnal Enürezis, Electromyography, Overactive Pelvic Floor, Pelvic Floor Muscle Activity, Primary Monosyptomatic Nocturnal Enuresis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Son çalışmalar pelvik taban kas (PTK) zayıflığının enürezisin nedensel faktörlerinden biri olduğunu belirtmiştir. Bu çalışmada, primer monosemptomatik noktürnal enürezisli (PMNE) çocuklarda PTK fonksiyonlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine göre PMNE tanısı alan 5-18 yaş aralığında gönüllü (n=48) çocuk alındı. Katılımcıların PTK aktiviteleri Modifiye Oxford Skalası ve yüzeyel elektromiyografi (EMG) (NeuroTrac Myoplus Pro) ile değerlendirildi. Work Average ve Rest Average EMG değerleri ve bu değerlerin farkı kaydedildi. Eklem hipermobilitesi Beighton skoru ile değerlendirildi ve İşeme Bozuklukları Semptom Skoru (İBSS) sorgulandı. Bulgular: Çocukların yaş, Work Average, Rest Average, Modifiye Oxford Skalası ortalamaları sırasıyla 10,12±3,25; 7,11±3,10; 3,59±2,14; 1,63±1,14'tü. PMNE'li çocukların %81,3'ünün PTK'leri aşırı aktif, %72,95'i zayıf bulundu. Work Average; Wa-Ra farkı ve Modifiye Oxford Skalası pozitif ilişkili (p=0,001); Wa-Ra farkı ile Modifiye Oxford Skalası pozitif ilişkili iken, her ikisi Rest Average ile negatif ilişkiliydi (p=0,001, p=0,001, p=0,001). Rest Average ile gece uyandırma sayısı ilişkili bulundu (p=0,032). Rest Average ile Beighton skoru arasında negatif ilişki tespit edildi (p0,05). Sonuç: PMNE'li çocukların PTK'lerinde aşırı aktivite ve zayıflık yaygındır.
Özet (Çeviri)
Aim: Recent studies have indicated that pelvic floor muscle weakness is one of the causative factors of enuresis. In this study, it was aimed to investigate pelvic floor muscle functions in children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis (PMNE). Materials and Methods: Volunteer (n=48) children aged 5-18 years who were diagnosed with PMNE according to the inclusion criteria were included in the study. The pelvic floor muscle (PFM) activities of the participants were evaluated with the Modified Oxford Scale and superficial electromyography (EMG) (NeuroTrac Myoplus Pro). Work Average and Rest Average EMG values and the difference of these values were recorded. Joint hypermobility was evaluated with the Beighton score, and the Dysfunctional Voiding Scoring System Questionnaire was questioned. Results: Mean age, Work Average, Rest Average and Modified Oxford Scale were 10.12±3.25; 7.11±3.10; 3.59±2.14; 1.63±1.14, respectively. PFMs of 81.3% of children with PMNE were found to be overactive and 72.95% of them weak. Work Average; Wa-Ra difference and Modified Oxford Scale positively correlated (p=0.001); While the Wa-Ra difference is positively correlated with the Modified Oxford Scale, both are negatively correlated with the Rest Average (p=0.001, p=0.001, p=0.001). The number of waking up at night was associated with the Rest Average (p=0.032). A negative correlation was found between Rest Average and Beighton score (p0.05). Conclusion: Overactivity and weakness are common in the PFMs of children with PMNE.