Monosemptomatik nokturnal enürezisli çocuklarda potasyum kanal geni KCNJ10'da tek nükleotid değişimlerinin değerlendirilmesi
Investigation of single nucleotide polymorphisms in potassium channel gene, KCNJ10, in children with monosymptomatic nocturnal enuresis
  1. Tez No: 193909
  2. Yazar: MESUT PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BALAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KCNJ10 geni, Primer nokturnal enürezis, Polimorfizm, KCNJ10 gene, Primary nocturnal enuresis, Polymorphism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETMONOSEMPTOMAT K NOKTURNAL ENÜREZ SL ÇOCUKLARDAPOTASYUM KANAL GEN KCNJ10' DA TEK NÜKLEOT DDEĞ Ş MLER N N DEĞERLEND R LMESDr. Mesut PARLAKUzmanlık Tezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim DalıTez danışmanı: Prof. Dr. Ayşe BALATMart 2007, 61 sayfaPrimer nokturnal enürezis (PNE), enüretik çocukların önemli bir çoğunluğunuoluşturmakta olup, etyolojisi tam bilinmemektedir. Son çalışmalar enüretik çocuklardaidrar elektrolitlerinde, özellikle de potasyumda (K+) bazı farklılıklar olduğunugöstermiştir. Potasyum taşıyıcı kanallar olan Kir 4.1 ve Kir 1.1 böbrek distaltubullerinde iyon taşınmasında anahtar rol oynamaktadır. KCNJ10 kanal proteini, Kir4.1 ailesinin bir üyesidir. Bu çalışmada primer nokturnal enürezisli (PNE) Türkçocuklarında KCNJ10 polimorfizmi olup olmadığı ve idrarda K+ atılımı ile ilişkisiaraştırıldı. Seksenbeş PNE' li çocuk ile yaş ve cinsiyeti benzer 91 sağlıklı kontroldeKCNJ10 genindeki üç tek nükleotid polimorfizmi (TNP) çalışıldı. Bu TNP' leri intron1' de (TNP1) G nin A' ya dönüşümü, ekzon 2' de (TNP2) G' nin A' ya dönüşümü,promoter' de (TNP3) T' nin C' ye dönüşümü şeklindedir. Tüm TNP' ler PolymeraseChain Reaction -Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP).ilegenotiplendirildi.Türk çocuklarında, KCNJ10 geni intron 1' de (TNP1), exon 2' de (TNP2)aydınlatıcı değildi. Promoter' de (TNP3) ise enüretik hastalardaki genotip dağılımı veallel sıklığı arasında kuvvetli ilişki görüldü. PNE' de TNP3' deki TT, TC ve CCgenotipleri dağılımı %71.7, %25.8 ve %2.3 olup kontrollerdeki %42.8, %53.8 ve %3.2ile karşılaştırıldı (χ2=15.12, df=2, p= 0.00052), TT genotipi enüretik çocuklarda yüksekbulundu. PNE' deki T ve C allel sıklıkları %84.7, % 15.3 olup kontrollerdeki %69.7,%30.3 ile karşılaştırıldı (χ2=11.053, df=1, p=0.00089).Bu çalışma PNE' li çocuklarda KCNJ10 geni polimorfizminin araştırıldığı ilkçalışmadır. KCNJ10 geni promoter' deki TNP3 Türk çocuklarındaki PNE ile ilişkiliolabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS INPOTASSIUM CHANNEL GENE, KCNJ10, IN CHILDREN WITHMONOSYMPTOMATIC NOCTURNAL ENURESISDr. Mesut PARLAKResidency thesis, Department of PaediatricsThesis Supervisor: Prof. Ayse BALATMarch 2007, 61 pagesPrimary nocturnal enuresis is the most common type of the enuresis in children, butits etiology remains unclear. Recent studies demonstrated some differences in urinaryelectrolytes, especially potassium, of enuretic children. Potassium transporter membersKir 4.1 and Kir 1.1 are expressed in renal distal tubules and function as key moleculesfor renal ion transport. KCNJ10 channel protein is a member of Kir 4.1 family. In thisstudy, we investigated whether polymorphisms in KCNJ10 and secration of potassiumare associated with primary nocturnal enuresis in the Turkish children. Eighty-fivechildren with PNE and 91 age and sex matched healthy controls were tested for threesingle nucleotide polymorphisms (SNPs) in KCNJ10 gene. These SNPs were G to Atransversion in intron 1(SNP1) and G to A transversion in exon 2 (SNP2) and T to Ctransition in promoter (SNP3). All SNPs were genotyped by Polymerase ChainReaction -Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP).KCNJ10 gene SNP1 in intron 1 and SNP2 in exon 2 which were noninformative forTurkish children. SNP3 in promoter was showed strong association with enuresispatients for either distribution of genotype and allele frequency. The distribution ofTT,TC, and CC genotypes for SNP3 was 71.7 %, 25.8 % and 2.3 % in PNE comparedwith 42.8 %, 53.8 % and 3.2 % in the controls (χ2=15.12, df=2, p= 0.00052), TTgenotype was found higher in enuretic children. The allele frequency of T and C was84.7 %, 15.3 % in PNE compared with 69.7 %, 30.3 % in the controls (χ2=11.053, df=1,p=0.00089).This study is the first to search the KCNJ10 gene polymorphisms in children withPNE. We conclude that KCNJ10 gene SNP3 in promoter may be associated with PNEin Turkish children.