Köpük yuvarlama uygulamasının dirsek eklemi propriosepsiyonuna, kuvvet ve fonksiyonel motor performansa etkisi
Influence of foam rolling on elbow proprioception, strength, and functional motor performance
- Tez No: 536277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: propriosepsiyon, köpük yuvarlama, motor performans, kuvvet, dirsek, proprioception, foam rolling, motor performance, strength, elbow
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Amacımız köpük yuvarlama uygulamasının sağlıklı bireylerde; dirsek eklemi propriosepsiyonuna, kuvvet ve fonksiyonel motor performansa etkisini incelemektir. Gereç-yöntem: Altmış sağlıklı birey randomize olarak iki gruba ayrıldı: Köpük Yuvarlama Grubu (KYG)'na 4 hafta köpük yuvarlama uygulaması yapıldı, Kontrol Grubu (KG)'na uygulama yapılmadı. Propriosepsiyon, eklem pozisyon duyusu (EPD) ve kuvvet eşleme ile; Biseps braki kasının kuvveti el dinamometresi ile; performans; adapte edilmiş yukarı çekme (AEYÇ) testi, kapalı kinetik zincir üst ekstremite stabilizasyon (KKZÜES) testi ve şınav testi ile değerlendirildi. Başlangıçta, 4. hafta sonunda ve uygulamadan 4 hafta sonra değerlendirme yapıldı. Bulgular: 45 derece fleksiyonda ölçülen dirsek EPD'si uygulamadan sonra gelişti, uygulama bittikten 4 hafta sonra da bu gelişme korundu (p0.05). Kas kuvveti, KKZÜES ve şınav testi sonuçları uygulamadan sonra gelişti, 8. hafta sonunda bu gelişme korundu, 8. hafta sonundaki sonuçlar uygulama öncesine göre daha iyiydi (p0.05), kas kuvvetinde uygulama öncesi ile uygulama sonrası ve 8. hafta sonundaki zaman aralıklarında KYG'de KG'ye göre anlamlı gelişme olduğu (p0.05). Sonuç: Köpük yuvarlama uygulaması dirsek ekleminin düşük dereceli fleksiyon açılarında EPD'sini, biseps braki kas kuvvetini ve fonksiyonel motor performansın bazı parametrelerini iyileştirmede etkilidir. Uygulamadan 4 hafta sonra bu etki korunmaktadır. Uygulamanın daha geniş açılardaki dirsek EPD'sine, kuvvet eşlemeye ve AEYÇ testi skoruna etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the effect of foam rolling on elbow proprioception, strength and functional motor performance in healthy people. Methods: Sixty healthy participants were randomly divided into two groups: Foam Rolling Group (FRG) received foam rolling, Control Group (CG) didn't. Proprioception was evulated with joint position sense (JPS) and force matching; biceps brachii muscle strength with hand held dynamometer; functional motor performance with modified pull up (MPU) test, closed kinetic chain upper extremity stability (CKCUES) test and push-up test. Evaluations were done at the baseline, at the end of the 4th week and 4 weeks after second measurements. Results: JPS measured at 45 degree elbow flexion improved after 4 weeks of foam rolling, this improvement was preserved 4 weeks after the end of the application (p0.05). Muscle strength, CKCUES and push-up test results improved after foam rolling, these improvements were preserved at the follow up, and follow up results were better than the baseline (p0.05), there were significant improvements for the muscle strength from baseline to second evaluation, and from baseline to follow up (p0.05). Conclusion: Foam rolling is effective in improving elbow JPS in small flexion angles, biceps brachii strength and some parameters of functional motor performance. These effects were preserved 4 weeks after application. The application has no effect on elbow JPS in large angles, force matching and MPU test scores.