Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran kadınlarda meme kanseri risk ve bilgi düzeyi belirlenmesi
  1. Tez No: 536278
  2. Yazar: SEVGİ YARBA ALTIN
  3. Danışmanlar: UZMAN YUSUF ADNAN GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri risk düzeyi, kendi kendine meme muayenesi, mamografi taraması, breast cancer risk level, breast-self examination, mammography screening
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %25'ini oluşturmaktadır. Meme kanseri risk düzeyi ve kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve meme görüntüleme metotları hakkında bilgi düzeylerini belirlemeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışma aile hekimliği polikliniğine başvuran 356 kadın üzerinde yapıldı. Anket sosyodemografik özellikleri, meme kanseri risk düzeyini (Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği Meme Kanseri Risk Değerlendirilmesi Formu), meme kanseri ile ilişkili risk faktörlerini ve erken tanı yöntemlerini değerlendirmek için kullanıldı. Kategorik değişkenlerin gruplar arasındaki oranları“Ki Kare Analizi”ile test edildi. Sonuçlar %95'lik güven aralığında değerlendirildi. P değeri 0,05'in altında anlamlı kabul edildi. Bulgular: Olguların ortalama yaşı 42,65 idi. Olguların risk düzeyleri; düşük, orta, yüksek ve en yüksek risk olarak belirlendi. Meme kanseri risk düzeylerine göre olguların dağılımı aşağıdaki gibiydi: %91,0 düşük risk, %5,6'ı orta risk ve %3,3 en yüksek risk. Risk düzeyleri ile yaş, kişisel meme kanseri öyküsü, göğüse radyoterapi ve menopoz arasında anlamlı ilişki bulundu. Kadınların en sık kanserinin meme kanseri olduğunu bilenler kadınların %76,7'si idi. Her ay düzenli olarak Kendi kendine meme muayenesi yapanlar % 30,1 idi. Mamografi tarama oranı % 64,4 idi. Sonuçlar: Her ne kadar meme kanseri risk değerlendirmesi risk seviyesi hakkında faydalı veriler sunsa da, meme kanseri riski konusunda bize belirgin veriler veremez. Bu nedenle meme kanseri taramasının en önemli bağımsız risk faktörü olan yaş seviyesine göre yapılması önemlidir fakat çalışma sonuçlarına göre Klinik meme muayenesi, kendi kendine meme muayenesi ve mamografi oranlarının yeterli olmadığı bulundu. Bu yüzden sağlık hizmetlerinin sunumundan sorumlu sağlık profesyonelleri, meme kanserinin önlenmesi için topluma dayalı eğitim sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common malign tumour among women all over the world and it accounts for about %25 of all cancer in women. We aimed to find out breast cancer risk levels and knowledge levels about breast self-examination, clinical breast examination and breast screening methods. Material-Methods: The study was performed on 356 women who applied to Family Medicine Polyclinic. The questionnaire was used to evaluate sociodemographic characteristics, breast cancer risk levels (The Risk Assessment Form for Breast Cancer“ suggested by the Ministry of Health ), risk factors and the early detection methods associated with breast cancer . The ratios of the categorical variables among the groups were tested by ”Chi Square Analysis. The results were evaluated with a confidence interval of 95% and p-values below 0.05 were considered statistically significant. Results: The mean age of subjects was 42.65 years. The risk levels of the subjects were defined as: low, moderate, high and the highest. Distributions of the cases were as follows, according to breast cancer risk levels: low risk %91,0, moderate %5,6 and the highest risk %3,3. There was a significant correlation between risk level and age, personal history of breast cancer, radiation therapy to the chest and menopause (p=0,008, p=0,00, p=0,00, p=0,00). The number of women who know“breast cancer is the most common cancer of woman”was % 76,7. The number of women who perform self-examination regularly every month was %30,1. Rate of mammography screening was %64,4. Conclusion: Although the risk assessment for breast cancer may provide beneficial data on risk level, it cannot give us marked data about the risk of breast cancer. Therefore, it is essential that breast cancer screening should be performed according to the age level, the most significant independent risk factor but according to study results clinical breast examination, self breast examination and mammography screening rates were found inadequate so health care professionals responsible for the delivery of health services should provide community based education for prevention of breast cancer.