Yoğun Bakım Ünitesinde Uygulanan 'Weaning' Modeli Olarak Basınç Destekli (Pressure Support) ve Volüm Destekli (Volüm Support) Ventilasyon Modellerinin Karşılaştırması
  1. Tez No: 536385
  2. Yazar: NURCAN KIZILCIK SANCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAHİT ÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Weaning, ventilatör desteği, destekli solunum modelleri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı;“weaning”yöntemi olarak basınç hedefli destekli ventilasyon (PSV) ile volüm hedefli destekli ventilasyon (VSV) modellerinden, birinin diğerine üstünlüğünün olup olmadığını tespit etmektir. Yöntemler: Çalışmamıza 60 hasta alınmıştır. Hastalar rastgele iki eşit gruba ayrılmıştır. PaCO2: 35-45 mmHg, pH>7,32, 6-8 mL kg-1 soluk hacmi (TV), satürasyon>%92, PaO2 >60 mmHg olacak şekilde, birinci gruba; FiO2 ve hava yolu basıncı ayarlanmış, PSV uygulanmış, ikinci gruba; FiO2, TV ve üst basınç seviyesi ayarlanmış, VSV uygulanmıştır. Hastalara her sabah T-parçası ile spontan solunum denemesi yapılmıştır. Spontan solunum denemesi sorunsuz olan hastalar ekstübe edilmişlerdir. Başarısız olan hastalarda mekanik ventilasyona yeniden başlanmıştır. Destekli ventilasyon süresi (DVS), mekanik ventilasyon süresi (MVS), toplam T-parçası süresi (TTS), toplam weaning süresi (TWS), sedasyon ihtiyacı (Sİ) kaydedilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede“T-Test, Ki-kare”testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda ortalama DVS; PSV grubunda 82,60 saat, VSV grubunda 56,03 saat (p=0,041), ortalama TWS PSV grubunda 95,30 saat, VSV grubunda 61,53 saat (p=0,035), ortalama TTS PSV grubunda 7,67 saat, VSV grubunda 3,83 saat (p=0,007), bulunmuştur. 'Weaning' süreci boyunca PSV grubunda 19, VSV grubunda 9 hastada Sİ olmuştur (p=0,01). Değerlendirilen diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak 'weaning' sürecinde kullanılan VSV'nin PSV'ye daha üstün olduğuna ilişkin ön bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study is to compare two different ventilation modes-pressure support ventilation (PSV) and volume support ventilation (VSV)-as the means of weaning. Methods: Sixty patients were enrolled in our study. Patients were randomized in to two groups. For the PSV group, FiO2 and airway pressure values were adjusted in order to sustain PaCO2: 35- 45 mm Hg, pH>7.32, 6-8 mL kg-1 TV (tidal volume), and saturation >92%. For the VSV group, FiO2, TV, respiration frequency (f ), and peak pressure were adjusted to obtain PaCO2: 35-45 mm Hg, pH>7.32, 6-8 mL kg-1 TV, saturation >92%, and PO2>60 mm Hg. Every morning, spontaneous breathing was tried in those patients. The patients were extubated after 2 hours of T-piece breathing. The patients who failed spontaneous respiration with the T-piece were returned to mechanical ventilation. Assisted respiration time (ART), mechanical respiration time (MRT), total T-piece time (TTT), total weaning time (TWT), and sedation need (SN) values were recorded.“T-test”and“Chi-square”methods were used for statistical analysis.