Yükseltilebilen seyyar iş platformlarının güvenilirlik yeterliliği ve platformlar ile yüksekte emniyetli çalışma usullerinin incelenmesi
Mobile elevated work platforms' safety efficiency and safe work at heigth procedures examination
  1. Tez No: 536410
  2. Yazar: KÜRŞAD MALKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: yüksekte çalışma, yükseltici platform, Yükseltilebilen seyyar iş platformu, risk, tehlike, working at height, risk, hazard, MEWP, mobile elevated work platform
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmeler ile birlikte çalışma yaşamının her kesiminde yürütülen işler esnasında bir çok makine ve ekipman çok çeşitli çalışma ortamlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak yürütülen işler, işin doğası gereğince bir çok tehlike ve risklerin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tehlikelerden en yaygın olanı ise yüksekte çalışma olup, yüksekten düşme riski çok fazladır. Yüksekten düşme riskini azaltmak, kabul edilebilir risk seviyesine çekmek için çok çeşitli risk değerlendirme metotları kullanılarak kontrol hiyerarşisi önceliklerine göre önlemler belirlenmektedir. Bu önlemlerden biri de yüksekte yapılan çalışmalarda yükseltilebilen seyyar iş platformlarının (YSİP) kullanılmasıdır. Ancak, makine - insan ilişkisinin, emniyetli çalışma ortamı ve çalışan emniyetini sağlaması bakımından bu platformların üretici tarafından standartlara uygun tasarımlarının yapılması, tasarımlarının geliştirilmesi; kullanıcı tarafından ise emniyetli şekilde kullanılmaları, sahip oldukları tehlike ve risklerin azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınması gereklidir. Meydana gelen YSİP kazalarının çoğu şasi elemanının devrilmesi ve platformdan katapult etkisi nedeniyle ya da uzantı elemanının çökmesi sebebiyle yüksekten düşme sonucu meydana gelmiştir. Bu tez çalışmasında, yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan yükseltilebilen seyyar iş platformlarının sağladığı güvenilirlik ve çalışma emniyeti yeterlilikleri, ile bu platformlarla yüksekte emniyetli çalışma usullerinin neler olabileceği mevcut uluslararası ve ulusal mevzuat ile ilgili standartlar çerçevesinde incelenmeye çalışılmış, mevcut çalışma uygulamaları değerlendirilerek, yüksekten düşme riskini sıfır risk faktörüne yaklaştırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, many machines and equipment are used widely in various working environments during the works carried out in every part of the working life together with the technological developments. However, due to the nature of the work carried out, many hazards and risks are exposed. The most common of these dangers is working at height and the risk of falling from the height is high risk. Measures are set according to the control hierarchy priorities by using a variety of risk assessment methods to reduce the risk of falling from a height to an acceptable risk level. One of these measures is the use of mobile elevated work platforms (MEWPs) at high-altitude works. However, in order to ensure that the machine - human relationship, safe working environment and employee safety are ensured, the designs of these platforms are made according to the standards by the manufacturer; measures should be taken by the user to use them safely, to reduce the risks and risks they have. Most of the MEWPs accidents were occurred by overturning of MEWPs and fall from the platform as a result of catapult effect or boom falling down. In this thesis study, the reliability and working safety competencies provided by MEWPs used at high works and the high safety working methods with these platforms have been tried to be examined within the framework of current international and national legislation standards and the risk of falling from high to zero risk is evaluated. Suggestions were made for approaching the 0 (zero) factor.