Primer enürezis tanılı çocuklarda alt üriner sistem semptomları, gündüz idrar kaçırma ve kabızlık oranları
The incidence of lower urinary tract symptoms, daytime incontinance and constipation in patients diagnosed with primary enuresis
  1. Tez No: 536487
  2. Yazar: SİMGE ATAR BEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT TÜLPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer enürezis nokturna, gündüz kaçırma, kabızlık, alt üriner sistem semptomları, Primary enuresis nocturna, daytime incontinance, constipation, lower urinary tract symptoms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda hastanemiz çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk nefroloji polikliniklerine başvuran primer enürezis tanısı alan hastalarda alt üriner sistem semptomları, kabızlık ve gündüz idrar kaçırma oranlarını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız 01.02.2018-01.08.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastanesi genel pediatri ve çocuk nefroloji polikliniklerine idrar kaçırma şikayeti ile başvuran ve primer enürezis tanısı alan 5-15 yaş arası hastalar arasında anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Primer enürezis tanısı alan hastaların 98'i (%47.12) kız, 110'u (%52,88) erkekti, toplam 208 hasta dahil edildi. Hastaların tanı yaşları ortalama 8,88±2,55 yaş. Aile öyküsü 158'inde (%75,96) enürezis yönünden pozitifti. Aile öyküsü pozitifliği olan hastaların 120'sinde (%75,95) tekbir aile bireyinde, 38'inde (%24,05) birden fazla aile bireyinde pozitiflik saptandı. Enürezis sıklığına bakıldığında 154 (%74,4) hasta haftanın 7 gecesi, 39 (%18,84) hasta haftada 3-5 gece, 14 (%6,77) haftanın 1-2 gecesi kaçırdığı görüldü. Gecede birden çok kaçıran 141 (%67,79) hasta, yatak ıslanacak kadar fazla miktarda kaçıran 202 (%97,12) hasta saptandı. Gündüz idrar kaçırması olan 65 (%31,25) hasta, bu hastaların 39'unun (%60) her gün gündüz kaçırmaları olduğu, 45'inin (%69,23) bezi bıraktığından beri idrar kaçırmalarının devam ettiği görüldü. Gündüz kaçırmaları kızların %34,6'sında erkeklerin %28,18'inde vardı. Olguların 92'si (%44,2) monosemptomatik, 116'sı (%55,8) non-monosemptomatikti. Kızların %35,71'i, erkeklerin %51,82'si monosemptomatik saptandı. Hastaların 44'ünde (%21,15) kabızlığı olduğunu ifade etti, 51 (%25) hasta Roma 4 kriterlerine göre kabızlığı tespit edildi. 208 hastanın 200'ünün (%96,15) İBSS skoru >8,5 saptandı. Geçirilmiş idrar yolu enfeksiyonu öyküsü 50 (%24,04) hastada mevcuttu. İYE öyküsü kızların %32,65'inde, erkeklerin %16,36'sında mevcuttu. Sonuç: Enürezisli hastalarda altta yatan alt üriner sistem semptomları, kabızlık ve gündüz kaçırmalarının tespiti enürezisin doğru tanı ve tedavisinde önemli rol oynar.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the incidence of lower urinary tract symptoms, constipation and daytime incontinence in patients diagnosed with primary enuresis who presented to our pediatric outpatient clinics. Materials and Methods: Our study was performed to the patients 5-15 years of age, with the complaints of urinary incontinance and diagnosed primary enuresis between the dates of 2/1/2018-8/1/2018, at Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakirkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi general pediatric and pediatric nephrology outpatient clinics. We used a questionnare to evaluate the patients. Results: Of the patients with primary enuresis, 98 (47.12%) were girls and 110 (52.88%) were boys. A total of 208 patients were included. The mean age of the patients was 8,88 ± 2,55 years and the median age was 9 years. Family history was positive in 158 (75.96%) of the patients with enuresis. In 120 (75.95%) of the patients with family history positivity in one family member, 38 (24.05%) were positive in more than one family member. When the frequency of enuresis was examined, 154 (74.4%) patients have enuresis 7 nights a week, 39 (18.84%) patients have enuresis 3-5 nights a week and 14 (6.77%) have enuresis 1-2 nights a week. A total of 141 (67,79%) patiens have enuresis more than 1 in a night, and 202 (97,12%) patients wet the whole bed in a night. 65 (31.25%) patients with daytime urinary incontinence, 39 (60%) of these patients were found wet everyday, and 45 (69.23%) of this patients have no daytime dry period after toilet training. Daytime abductions were observed in 28.68% of males in 34.6% of females. Of the cases, 92 (44.2%) were monosymptomatic and 116 (55.8%) were non-monosymptomatic. 35.71% of the girls and 51.82% of the boys were monosymptomatic. 44 (21.15%) patients had constipation, and 51(%25) have the diagnose of constipation according to the Rome 4 criteria. Of the 208 patients, 200 (96.15%) had an IBSS score of> 8.5. A history of previous urinary tract infection was present in 50 (24.04%) patients. UTI history was found in 32.65% of girls and 16.36% of boys. Conclusion: Detection of underlying lower urinary tract symptoms, constipation and daytime incontinance is very important for the correct diagnosis and treatment of enuresis.