Koroner ateroskleroz olgularında platelet indeks düzeyleri
Levels of platelet indices in cases with coronary atherosclerosis
- Tez No: 536499
- Danışmanlar: UZMAN ENGİN SENNAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Kardiyoloji, Hematology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner ateroskleroz, ortalama platelet hacmi, platelet dağılım genişliği, yüksek duyarlıklı C-reaktif protein, Coronary atherosclerosis, mean platelet volume, platelet distribution width, high sensitive C-reactive protein
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Koroner ateroskleroz, koroner arter hastalığının birincil nedenidir ve etyolojisine birçok hümoral ve sellüler faktörün etkileşimi katkıda bulunur. Plateletlerin aterotrombozda önamli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Ancak, koroner ateroskleroz olgularında platelet indeks düzeylerini değerlendiren az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amaçları, ortalama platelet hacmi (MPV), platelet dağılım genişliği (PDW) düzeyleri ile koroner ateroskleroz arasında ilişki olup olmadığını ve ateroskleroz için umud vadeden bir belirteç olarak yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ile MPV ve PDW'nin ilişkilerini belirlemektir. Bazı katılımcılar, daha önce diabetes mellitus, hipertansiyon ve hiperlipidemi tanısı almış olmakla birlikte, katılımcıların hiçbirinin miyokard enfarktüsü öyküsü yoktu. Yaşları 30-85 yıl arasında olan, anjiyografik olarak koroner ateroskleroz saptanmış 132 olgu ve koroner ateroskleroz saptanmayan 82 kontrolün MPV, PDW ve hs-CRP düzeyleri değerlendirildi. Koroner ateroskleroz olgularının hs-CRP (p=0.010) düzeyleri kontrol grubundaki düzeylerinden anlamlı derecede yüksekti. Koroner ateroskleroz olgularının MPV (p=0.041) düzeyleri kontrol grubundaki düzeylerinden anlamlı derecede düşüktü. Koroner ateroskleroz ve kontrol grubunun PDW (p=0.332) düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu. Koroner ateroskleroz grubunda, hs-CRP düzeyleri ile platelet indekslerinin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon yoktu. Biz, iki grubun MPV ve hs-CRP düzeyleri arasında anlamlı fark olduğunu bulduk. Bu sonuçlar çalışmaya alınan örneklem boyutumuzun küçük olması ile ilişkili olabilir. Daha güçlü veriler elde edebilmek için büyük ölçekli yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ronary atherosclerosis, the primary cause of coronary artery disease, is a multifactorial disease, the etiology of which involves interaction of many humoral and cellular factors. It has been also known that platelets play a pivotal role in atherothrombosis. However, there are few studies which have assessed levels of platelet indices in cases with coronary atherosclerosis. The aims of this study were to determine whether an association exists between mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW) and coronary atherosclerosis; and relationships between MPV, PDW and high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) as a promising marker for atherosclerosis in the study group. None of the participants had a history of myocardial infarction, although some had been diagnosed with chronic diseases including diabetes mellitus, hypertension and hyperlipidemia. In 132 cases with angiographically evident coronary atherosclerosis and 82 controls without angiographically evident coronary atherosclerosis, between 30-85 years of age, MPV, PDW and hs-CRP levels were evaluated. Compared with control subjects, hs-CRP (p=0.010) levels were significantly higher and MPV (p=0.041) levels were significantly lower in cases with coronary atherosclerosis. There was no significant difference between PDW (p=0.332) levels of coronary atherosclerosis and control groups. In subjects with coronary atherosclerosis, there were no significant correlations between the levels of hs-CRP and platelet indices. We found significant differences in the levels of MPV and hs-CRP between two groups. These findings may be related to our small sample size. There are a need for large-scale and new studies, to gain powerful data.