İn vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi uygulanan kadınlarda serum D vitamini düzeylerinin oosit toplama işlemi sırasında elde edilen foliküler sıvı granüloza hücrelerinin diferansiyasyonuna etkisi
The effects of serum vitamin D levels on differentiation of granulosa cells obtainded from follicular fluid during oocyte pick up from women undergo İVF treatment
  1. Tez No: 536498
  2. Yazar: EBRU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA EVİRGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, gebelik, granüloza hücresi, ICSI, IVF, Vitamin D, pregnancy, granulosa cell, ICSI, IVF
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Steroid bir hormon olarak kabul edilen D vitamini deride UV işınları etkisi ile sentezlendikten sonra önce karaciğerde 25 hidroksilaz ile 25 hidroksi vitamin D'ye (25(OH)D3) sonra da böbreklerde 1-hidroksilaz enzimi ile aktif formu olan 1,25-dihidroksi vitamin D'ye (1,25(OH)2D3) dönüştürülür. D vitamini nükleer reseptör süper ailesine ait D vitamini reseptörü için doğal liganddır. D vitamini reseptörünün hemen her dokuda bulunduğunun gösterilmesinden sonra günümüzde D vitamininin obezite, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, deri hastalıkları, immün sistem hastalıkları ve infertilite üzerine etkileri ile ilgili çalışmalar giderek artmıştır. D vitamininin dişi üreme sisteminde de önemli etkileri vardır (oosit gelişimi, AMH üretimi, ovaryan steroidogenezis, endometriyal reseptivite gibi) ve IVF ile oluşan klinik gebeliklerde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Biz de çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üremeye Yardımcı Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne başvuran 18 kadından serum D vitamini yetersiz ve yeterli olanların OPU sonrası artan folikül sıvısından elde edilen granüloza hücrelerinin mikroskopik yapısı, granüloza hücrelerinde VDR ifadelenmesi, toplanan oosit sayısı, ICSI yapılan oosit sayısı, döllenme oranı, 2. ve 3. gün embriyo gelişimi, blastokist oranı ve gebelik oranını karşılaştırdık. Işık mikroskobu çalışmaları için; toplanan hücreler sitospin sonrası elde edilen preparatların Giemza ile boyanması ile gösterildi. Foliküler aspirat sıvısı santrifüj edilerek elde edilen pellet sitoblok solüsyonları kullanılarak sitoblok kasetlerine alınmış ve formalin solüsyonunda tespit edilerek rutin histolojik takip işlemlerinden geçirildi. Elde edilen granüloza hücre sitobloğu parafine gömülerek parafin hücre bloğu hazırlandı ve bu bloklardan elde edilen kesitler H&E boyama ve immünhistokimyasal boyama için kullanıldı. Elektron mikroskobu çalışmaları için granüloza hücreleri protokole uygun şekilde tespit ve takip edildikten sonra araldit bloklara gömüldü. Bu bloklardan ultramikrotomla alınan kesitler toluidin mavisiyle boyandı. Literatürde serum D vitamini düzeyleri ile IVF başarısı arasında hem olumlu hem de olumsuz ilişki olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Biz de çalışmamızda da D vitamini yetersiz ve yeterli grup arasında toplanan oosit sayısı, ICSI yapılan oosit sayısı, döllenme oranı, 2. ve 3. gün embriyo gelişimi, blastokist oranı, gebelik oranı ve granüloza hücrelerinde VDR ifadelenmesinin HSCORE oranları ile serum D vitamini düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlemlemedik. D vitamininin IVF başarısına etkilerini anlamak için daha fazla sayıda vaka içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D a steroid hormone is produced in the skin from 7- dehydrocholesterol by UV irradiation and further metabolized to 25(OH)D in liver then to 1,25(OH)2D3 in kidney by the enzyme 1-hydroxylase. Vitamin D is the ligand for the Vitamin D receptor a transcription factor and member of the steroid hormone nuclear receptor family. With the vitamin D receptor being found in nearly every tissue the investigations on its impact on obesity, cancer, cardiovascular disease, skin disease, immune system disease and infertility has accelerated. Vitamin D has important effects on female reproductive system as well (oocyte maturation, AMH synthesis, ovarian steroidogenesis, endometrial receptivity) and its suggest that it plays an important role on clinical pregnancies after IVF. In our study we compared total oocytes retrieved, number of oocytes microinjected, rate of fertilized oocytes, rate of embriyonic development on second and third day, rate of blastocyst development, rate of pregnancy, microscopy of granulosa cells and expression of VDR in granulosa cells obtained from follicular fluid retrieved during OPU from 18 infertile women that insufficient and sufficient serum vitamin D levels undergoing IVF treatment in Ankara University Faculty Of Medicine Center for Assisted Reproduction, Department of Obstetrics an Gynecology. For the light microscopy studies, collected granulosa cells demonstrated staining with Giemsa after cytospin procedure. Follicular fluid centrifugated and the cell consentrate transferred to cytoblock casettes after adding cytoblock solutions and fixed with formalin. The cytoblock embedded in parafin wax following histologic tissue processing to obtain parafin block and sections were taken from those parafin cell blocks for H&E and immunohistochemical staining. For electron microscopy studies, granulosa cells embedded in araldite after fixation and proper histological tissue processing. Semi-thin sections were taken and stained with toluidine blue. Some studies have indicated that deficient vitamin D was associated with IVF success rate. In contrast, some researchers found no association between vitamin D statues with outcomes after IVF cycles. In our study, no statisticly significanat difference was observed between total oocytes retrieved, number of oocytes microinjected, rate of fertilized oocytes, rate of embriyonic development on second and third day, rate of blastocyst development, rate of pregnancy, microscopy of granulosa cells and HSCORE rates of VDR expression in granulosa cells in the vitamin D insufficient and sufficient vitamin D groups. It's necessary to conduct more studies with higher number of cases to evaluate further vitamin D has effects on IVF success.