Amfizemli hastalarda bronşial volüm küçültücü sarmal tedavisinin etkinliği ve güvenilirliği
- Tez No: 536578
- Danışmanlar: DOÇ. PINAR ÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkoskopik volüm küçültme, Endobronşial sarmal tedavi, amfizem, bronchoscopic volume reduction treatment, endobronchial coil treatment, emphysema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Günümüzde amfizem tedavisinde medikal tedavinin alternatifi olan cerrahi yöntemler yerini daha az invaziv olan bronkoskopik yöntemlere bırakmaya başlamıştır. Bu yöntemlerden biri de bronkoskopik volüm küçültücü sarmal tedavisidir. Bu araştırmanın amacı ileri dönem amfizemli hastalarda nonfarmakolojik tedavi olarak bronşial volüm küçültücü sarmal tedavisinin etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir. METOD: Araştırma projemizde İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 2015 ve 2017 tarihleri arasında YRBT'de homojen ya da heterojen amfizem olan, GOLD 3-4 sınıfında, bronşial volüm küçültücü sarmal tedavisi yapılmış ve sonrasında polikliniğimizde takibe gelmiş olan hastalar retrospektif olarak incelendi. Takiplerinde hastaların işlem öncesi değerleriyle, 3., 6. ve 12. ayda mMRC dispne skoru, SGRQ yaşam kalitesi ölçeği, 6-DYT ve RV sonuçları Wilcoxon testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan 16 hastanın 13'ü erkek(%81), 3'ü kadındır(%19), yaş ortalamaları 62 ± 6,9 idi. 1 hastada hipotroidi tanısı mevcut iken, diğer onbeş hastada ek hastalık bulunmamaktadır. Tüm hastalarda sigara öyküsü mevcut olup, işlem öncesi hepsi sigarayı bırakmıştı. 1. ay takiplerinde advers olay olarak; 4 hastada(%25) KOAH akut atak, 4 hastada (%25) pnömoni, 1 hastada pnömotoraks(%6,3) izlendi. Hastaların 3. ay kontrollerinde 5 hastada KOAH akut atak (%31,3), 2 hastada pnömoni(%12,5) izlendi. 6. ayda 3 hastada KOAH akut atak (%18,8), 2 hastada pnömoni(%12,5) görüldü. 12.ayda ise 1 hastada pnömoni (%6,3) izlendi. Hastaların mMRC klinik dispne skoru başlangıçta ortalama değer 3,38 iken, 3.ay mMRC ortalama değer 2,62 (p= 0,007), 6.ay ortalama mMRC 2,37(p= 0,003) ve 12.ay ortalama mMRC 2,37(p=0,003) olarak hesaplandı. SGRQ yaşam kalitesi ölçeği işlem öncesi değeri 71,95±15,7, 3. ay 66,7±16,2 (p= 0,007), 6.ay 62,4±15,5 (p=0,001) ve 12.ayda ise 62,9 ± 16,4(p=0,003) hesaplandı. Başlangıçta 6-DYT ortalama değeri 247,25±112,36 metre, 3.ay 264,25±95 (p=0,148), 6.ay 309 ± 116,9 (p= 0,026) ve 12.ay 317 ± 122,9 (p=0,034) hesaplandı. Hastaların işlem öncesi RV değeri 5,28±1,96 lt, 3. ayda RV 4,52±1,35 (p=0,023), 6.ay RV 4,55±1,25 (p=0,99) ve 12. ay RV 4,545±1,83 (p=0,163) hesaplandı. Hastaların işlem öncesi ortalama FEV1 değeri 0,79±0,29 lt, 3. ay 0,79±0,3(p=0,917), 6. ay 0,91±0,30(p=0,063)ve 12. ayda 0,86 ±0,3(p=0,756) olarak hesaplandı. SONUÇ: Bronşiyal sarmal tedavisi ileri evre kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda akciğer hacim küçültücü cerrahiye göre etkinliği ve güvenilirliği yüksek ve gelecekte daha yaygın kullanılacağı öngörülen bir tedavidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Recently, less invasive bronchoscopic methods such as bronchoscopic volume reduction coil treatment are preferred to surgery for the treatment of emphysema. The aim of the investigation is to find the efficacy and safety of bronchoscopic volume reduction coil treatment for the treatment of severe emphysema. METHOD: In our research project, the patients who were performed bronchial volume reduction spiral treatment between 2015 and 2017 at Dr. Suat Seren Pulmonary Diseases and Surgery Training and Research Hospital and were followed in our outpatient clinic were retrospectively examined. The patients were GOLD 3-4 class and had homogeneous or heterogenous emphysema in HRCT. Patients were followed up 3rd, 6th, 12th months with mMRC dyspnea score, SGRQ quality of life scale, 6-MVT and RV measurements, and the results compared with using the Wilcoxon test. RESULTS: 16 patients were 13(%81) male, 3(%19) female patients.The mean of age was 62±6.9. Fifteen patients had no comorbid disease only one of the patient had hypothyroidism. All of the patients were ex-smoker. First month adverse reactions were COPD acute attack (%25), pneumonia (%25) and pneumothorax (%6.3). 3rd month follow-up 5 patients(%31.3) had COPD acute attack, 2 patients (%12.5) had pneumonia. 6th month follow-up 3 patients(%18.8) had COPD acute attack, and 2 patients (%12.5) had pneumonia. After one year follow-up only one patient(%6.3) had pneumonia. Patients mean of preoperative mMRC clinic dyspnea score was 3.38, 3rd months' mMRC score mean was 2.62 (p= 0.007), 6th months' mean of mMRC 2.37(p= 0.003) and 12th months mean of mMRC was 2.37(p=0.003). Preoperative SGRQ quality of life parameter was 71.95±15.7, 3rd month 66.7±16.2 (p= 0.007), 6th month 62.4±15.5 (p=0.001) and 12th month was 62.9 ± 16.4 (p=0.003). Preoperative mean of 6-MWT was respectively 247.25±112.36 meter, 3rd month 264.25±95 (p=0.148), 6th month 309 ± 116.9 (p= 0.026) and 12th month 317± 122.9 (p=0.034). Patients' preoperative RV was calculated as 5.28±1.96 L, 3rd month RV 4.52±1.35 (p=0.023), 6th month RV 4.55±1.25 (p=0.99) and 12th month RV 4.545±1.83 (p=0.163). Patients' preoperative FEV1 respectively was 0.79±0.29 Lt., 3rd month 0.79±0.3(p=0.917), 6th month 0.91±0.30(p=0.063) and 12th month 0.86 ±0.3(p=0.756) . CONCLUSION: Bronchoscopic volume reduction coil treatment which is more efficient and safer treatment compared to surgery is predicted to be more widely used in the future in patients with advanced chronic obstructive pulmonary disease.