Palyatif bakım hastalarında bası yarası oluşumunu etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors effecting pressure sores inpalliative care patients
- Tez No: 536621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bası yarası, palyatif bakım, beslenme, Pressure sore, palliative care, nutrition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Dünya nüfusunun yaşlanması, kronik hastalıkların ve buna bağlı bakım ihtiyacının artışına yol açmaktadır. Özellikle son dönem kritik hastaların yaşam konforunun korunmasında palyatif bakım merkezleri önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte bası yaraları, bu merkezlerde de hem hastanın mortalitesini hem de bakım verenin iş gücü ve maddi kaynak kullanımını arttıran bir sorundur. Bu nedenle yara oluşmasını ve var olan yaranın ilerlemesini engellemek açısından riskleri belirlenmek ve gerekli önlemleri almak, sürecin yönetiminde oldukça önemlidir. Çalışmamızda, palyatif bakım merkezinde yatan hastalarda bası yarası oluşmasını ve yara evresini etkileyen faktörleri belirlemek ve bu konuda hasta, hasta yakını ve sağlık personelindeki farkındalığı arttırmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kesitsel ve retrospektif olarak planlanmış araştırmamızın materyalini Ocak 2017 ve Şubat 2018 arasında palyatif bakım merkezinde yatan hastalar oluşturmaktadır. Çalışmamızda,18 yaşından büyük ve verilerine ulaşılabilen tüm hastaların ilk yatışlarındaki verileri dahil edilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, primer tanıları ve komorbiditeleri kaydedilmiştir. Hemoglobin, hematokrit, lenfosit, nötrofil, C-reaktif protein, albümin ve prealbümin değerleri ve NRS 2002 skorlarına ulaşılmış ardından bu veriler hastaların palyatif bakım hemşireliği arşivinden elde edilen bası yarası bilgileri ile birleştirilmiş, IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Çalışmamızın sonuçlarına göre, 65 yaş üzeri hastalarda ve kadın hastalarda bası yarası riski artmaktadır. Serebrovasküler olay geçirmek veya demans/Alzheimer hastası olmak ileri evre yara riskini arttırmaktadır. Hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalık varlığı bası yarası riskini arttırmaktadır. Diyabet ve kronik böbrek hastalığının yara ile ilişkisi bulunmamıştır. Albümin, hemoglobin ve hematokrit düşüklüğü ve lenfosit yüksekliği ileri evre yara ile ilişkilidir. Prealbümin, CRP, nötrofil ve nötrofil/lenfosit oranı ile bası yarası arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. SONUÇ: Bası yarası oluşumu ve ilerlemesi ile hastaların tanıları, beslenme durumu, anemi ve hipertansiyon varlığı arasında kuvvetli bir ilişki vardır. İleri yaşta, kronik hastalığa sahip ve bakım ihtiyacı olan hastalar, aile hekimlerinin sıklıkla takip ettiği bir hasta grubu olduğundan, risklerin farkında olarak önlem almak, morbidite ve mortalitenin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.,
Özet (Çeviri)
AIM: The aging of the global population leads to an increase in chronic diseases and the need for care. Palliative care centers play an important role in maintaining the life comfort of critically ill patients. However, pressure sores are a problem that increases both the patient's mortality and the caregiver's labour force and financial resources in these centers. Therefore, determining the risks, taking the necessary measures to prevent the formation or the progression of the wound is very important in the management of the process. In our study, it was aimed to determine the factors affecting the wound formation or stage in palliative care patients; and to increase the awareness of the patient, patient relatives and health workers. MATERIALS AND METHODS: The material of our cross-sectional and retrospective study consisted of patients hospitalized in the palliative care center between January 2017 and February 2018. In our study, data from the first hospitalizations of all patients over 18 years of age and whose data were available were included. Patients' ages, gender, primary diagnoses and comorbidities were recorded. Hemoglobin, hematocrit, lymphocyte, neutrophil, C-reactive protein, albumin and prealbumin levels and NRS 2002 scores were reached, and these data were analyzed by IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) by combining them with their pressure sore information obtained from the palliative care nursing archive. RESULTS: According to the results of our study, in patients over 65 years of age and females the risk of pressure sores is increased. Cerebrovascular event or dementia/Alzheimer's disease increases the risk of advanced-grade wounds. Hypertension or cardiovascular disease increases the risk of pressure sores. Diabetes and chronic renal disease were not associated with the wound formation. Decreased albumin, hemoglobin, and hematocrit, elevated lymphocyte levels are associated with advanced wound stage. There was no significant relation between prealbumin, CRP, neutrophil and neutrophil / lymphocyte ratio and pressure sores. CONCLUSION: There is a significant relation between the formation or progression of pressure sore and patient's diagnosis, nutritional status, presence of anemia or hypertension. The elderly patients with chronic diseases who need palliative care are a population that family physicians are frequently encountered with; therefore it's important to be aware of the risks and to take precautions in order to prevent morbidity and mortality.