Refah modelleri açısından Türkiye'de sağlık sistemi ve finansmanı
Health system and financing health services in Turkey in terms of welfare state models
- Tez No: 536629
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SÜREYYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Türkiye`de Sağlık Sisteminin Finansmanı, Refah Modelleri, Health, Financing Health System in Turkey, Welfare Models
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sanayi Devrimi ile beraber ekonomik ve sosyal hayatta bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak bireylerle devletlerarasındaki ilişkilerde de farklılaşmalar yaşanmıştır. İlerleyen yıllarda bireylerin devletlerden beklentileri artmış ve“refah devleti”kavramı ortaya çıkmıştır. Therborn, Leibfried ve Esping-Andersen gibi araştırmacılar bir takım refah devleti modelleri oluşturmuşlardır. Refah devletinin en önemli görevlerinden birisi de vatandaşların sağlık açısından iyi oluş hallerinin sağlanmasıdır. Diğer bir ifadeyle refah devletlerinde sağlık hizmetlerinin planlanması, organize edilmesi, sürdürülmesi ve geliştirilmesi devletin önemli görevlerinden biri olmuştur. Sağlık hizmetlerinin sunumundaki en ciddi sorunlardan biri ise finansman kaynaklarının oluşturulması ve kullanılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye`de sağlık sisteminin finansmanın refah devleti modelleri açısından değerlendirmesi ve sağlık sisteminin finansmanının daha iyi hale getirilmesi için getirilen önerilerin belirtilmesidir. Çalışmanın amacına ulaşmak için konu hakkında hazırlanmış yerli ve yabancı kitap ve makaleler incelenmiştir. Ayrıca sağlığın finansmanı hakkındaki istatistiksel verilerden faydalanılmış ve Türkiye`de sağlık sisteminin finansmanında kullanılan kanalların oynadıkları roller refah devleti modelleri açısından değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Türkiye`de sağlığın finansmanı sisteminin en çok Kurumsal Refah Modeli-Bismarck Modelinin özelliklerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Some differences have been observed in economic and social lives of people as a result of Industrial Revolution. One of those is the changing properties of relationships between society and states. Following years, there has been an increase at the expectations of individuals from states and the term“Welfare State”aroused. Some models of welfare states have been developed by researchers such as Therborn, LeibfriedandEsping-Andersen. One of the most important responsibilities of welfare states is the ensure well-being of individuals in terms of health. In other words, planning, organizing, maintaining and developing health services have been one of the most important responsibilities of welfare states. Establishing and managing financial sources of a great problem for health services. Aim of that study is evaluating financing of health services of Turkish health system in terms of welfare state models. Furthermore, it is also aimed to provide suggestions in order to develop financing of health system of Turkey. In order to reach aim of the study, books and articles prepared about financing health systems are gathered and studied. Then, statistical data about expenditures of sources about health sector is gathered and analyzed in order to examine financing system of health services in Turkey in terms of welfare state models. At the end of the study, it is seen that there are significant similarities with financing system of Turkish health services and State Socialism Model-Bismarck Model.