Astım bronşiale ve akut lösemi hastalarında yaşam kalite standardının değerlendirilmesi
- Tez No: 536630
- Danışmanlar: DR. MÜFERET ERGÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Lenfoblastik Lösemi, Astım Bronşiale, yaşam kalitesi, PedsQL 4.0, Acute Lymphoblastic Leukemia, Bronchial asthma, Life quality, PedsQL 4.0
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Sağlık bilimlerinde yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar, tıbbi girişimlerin etkililiği ve yan etkilerinin değerlendirilmesinde, sağlık politikalarına yön verebilmekte ve hastaların tedavi sırasında ve sonrasında yaşam kalitelerini arttırmaktadır. Günümüzde sağlıklı yaşam isteğinin artması, tedavi başarısının yüksekliği ve kronik hastalığı olan çocukların önündeki beklenen yaşam süresinin uzunluğu; erken ve etkin tedaviyi ,en iyi hizmete erişimi, yaşam kalitesini, psikososyal yaklaşımı daha da önemli hale getirmiştir. Hastalık sürecinde, hasta çocuğun biyolojik etkilenimlerinin yanı sıra psikososyal etkilenimlerinin de belirlenmesi ve buna yönelik girişimlerin planlanması ve uygulanmasının çocuk ve ailenin yaşam kalitesini artırarak tedaviye olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmamızda da Akut Lenfoblastik Lösemi ve Astım Broşiale tanısı alan çocukların sağlıkla ilgili yaşam kalitelerini ölçmek ve etkilenme düzeyine göre yaşam kalitesini yükseltmek için alınması gereken önlemleri belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Akut Lenfoblastik Lösemi tanısı alan 33'ü erkek, 42'si kız çocuk,Astım Bronşiale tanısı alan 45'i erkek, 30'u kız çocuk ile benzer sosyodemografik özelliklere sahip sağlıklı 26'sı erkek, 24'ü kız 200 çocuk ailelerinin rızası ile çalışma kapsamına alındı. Eylül 2009-Şubat 2010 döneminde Akut Lenfoblastik Lösemi,Astım Bronşiale ve sağlıklı çocukların yaşam kalitesi düzeyleri Pediatrik Yaşam Kalitesi Envanteri (PedsQ L4.0) 4.0 kullanılarak değerlendirildi. Yaşam Kalitesi Puanlaması 3 alanda yapıldı. Fiziksel sağlık toplam puanı (FSTP) ve duygusal, sosyal ve okul işlevselliğini değerlendiren psikososyal sağlık toplam puanı (PSTP), yaşam kalitesi ölçek toplam puanı (ÖTP) şeklinde uygulandı. Sonuç: Çalışmamızda Akut Lenfoblastik Lösemili hastaların yaşam kalitesi, Astım Bronşiale ve sağlıklı çocuklara göre daha düşük bulundu. Akut Lenfoblastik Lösemi ,sadece çocuğun bireysel psikososyal yapısını değil,ailenin ve dolayısıyla toplumun psikososyal yapısını etkilemektedir. Bu nedenle; hastalık sürecinde,hasta çocuğun biyolojik etkilenimlerinin yanı sıra psiko-sosyal etkilenimlerinin de belirlenmesi ve buna yönelik girişimlerin planlanması ve uygulanmasının çocuk ve ailenin yaşam kalitesini artırarak tedaviye olumlu katkı sağlıyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Object: İncreasing life quality studies in medical sciences are useful to conduct the health policy in evaluation of effectiveness and side effects of medical interventions, and increases life quality of patients during and after the disease course. Today increased demand of healthy life, high treatment success and the extend of life expectation of the children with chronic diseases have increased the importance of early and effective treatment, of access to best care, of life quality and psychosocial approach. It is thought that determination of the psychosocial as well as the biological impacts of the disease on the child and planning and making attempts on their improvement in the disease course will have positive contribution to treatment by increasing the life quality of both the child and the family. The purpose of this study is to evaluate life quality of children diagnosed with acute lymphoblastic luekemia and bronchial asthma and to determine the measures to increase the life quality. Material and Method: 75 children (33 male, 42 female) diagnosed with acute lymphoblastic leukemia and 75 children (45 male, 30 female) diagnosed with bronchial asthma in our clinic, as well as 50 healthy children with similar sociodemographic profile (totally 200 children) were included. Informed consent was taken from parents of each child. Life quality of healthy children and of children diagnosed with acute lymphoblastic leukemia and bronchial asthma were evaluated by Pediatric Quality of Life Inventory 4.0 (PedsQ L4.0) between September 2009-February 2010. Life quality scoring was carried on 3 fields: Physical Health Summary Score, Psychosocial Health Summary Score which evaluates emotional, social and school functional scale, and Life Quality Total Scale Score. Conclusion: Life quality of patients with Acute Lymphoblastic Leukemia was found lower than life quality of healthy children and those with bronchial asthma in this study. Acute Lymphoblastic Leukemia effects not only the child's personal pshychosocial construct but also his family's and the society's. Thus; it is thought that determination of the psychosocial as well as the biological impacts of the disease on the child and planning and making attempts on their improvement in the disease course will have positive contribution to treatment by increasing the life quality of both the child and the family.