Maksiller anterior tek diş implant destekli protezlerde farklı abutment materyallerinin değişik açılarda kullanımının oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analizi metoduyla incelenmesi
Investigation of the stress caused on implant, on surrounding tissues, on abutment and on prothesis by the use of different abutment materials in different angles in single maxillary anteryor implant supported prosthesis with finite elements analysis.
- Tez No: 536648
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL BEYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Abutment, Zirkonyum abutment, Açılı kullanım, Sonlu elemanlar analizi, Dental implant, abutment, zirconium abutment, usage with angle, finite element anaylsis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Maksiller anterior bölgelerde beklenen estetiğin sağlanması amacıyla kullanılan titanyum ve zirkonyum abutmentlerin, zorunlu olarak açılandırıldığı durumlarda çiğnemeye bağlı oluşacak streslerin implant, abutment, protez ve çevre dokularda oluşturduğu streslerin analiz edilmesidir. Bu sayede başarılı bir implant uygulaması için hangi materyallerin hangi açılarda daha başarılı olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda stres analiz yöntemlerinden biri olan ve teknolojinin gelişmesiyle birçok alanda sıklıkla kullanılan Sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılmıştır. Maxillar anterior tek diş implant destekli protez modelleri titanyum ve zirkonyum abutment materyallerinin implant ile 0 derece ve 25 derece açı yaptığı modeller bilgisayar ortamında hazırlanmıştır. Üç boyutlu olarak bilgisayar ortamında hazırlanan bu modellere çiğneme ve kesme kuvvetleri uygulanmış ve uygulanan bu kuvvetler sonucunda implantta, abutmentte, protezde, implant vidasında, çevre kemik dokuda oluşan stresler incelenerek kıyaslanmıştır. Bulgular: Maksiller anterior tek diş eksikliklerinde Zirkonyum abutmentler 0 derece ve 25 derece açılı kullanımda kesme ve çiğneme kuvvetlerine karşı titanyum abutmentlere benzer stress birikimleri göstermiştir. Hem zirkonyum hem de titanyum abutmentlerda 25 derece açılandırıldıklarında açısız kullanımına gore %30 oranında stress artışı görülmüştür. Abutment vidasında ise açılı kullanımda stresin 3 kat arttığı görülmüştür. Sonuç: Estetik beklentileri karşılamak için maksiller anterior bölgede kullanılan zirkonyum abutmentler çiğneme ve kesme kuvvetleri karşısında oluşan stresler açısından titanium abutmentlere benzer stresler oluşturduğundan hem açılı hemde düz kullanımının titanyum abutmentlerden farklı sonuçlar doğurmayacağı anlaşılmıştır. Abutment vidalarında 25 derece açılı kullanımda 3 kat fazla stress oluştuğu tespit edildiğinden tasarım ve material kalitesinin dikkate alınması gerektiği görülmüştür. Konu ile ilgili in vivo çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim is to analyze the stress caused on implant, on abutment, on prosthesis and on surrounding tissues by chewing activity when the titanium and zirconium abutments that are angled mandatorily in order to provide the expected aestetics at maxillary anteryror areas. In this way it is aimed to determine which materials are more succesful at which angles for a succesful implant application. Material and Method: In this study the finite elements analysis method which is one of stres analysis that is used frequently in several areas by the developments in technology was used. In the Maxillary anterior single implant prothesis, models in which titanium and zirconium abutment materials have 0 degree and 25 degree with the implant were prepared on computer. Chewing and cutting forces were implemented to models which were prepared in three dimensions on computer and the occured stress on implanti on abutment, on prothesis, on implant screw and on surrounding bone tissue by application of these forces were compared by analysing. Results: In maxillery anterior single tooth deficiencies zirconium abutments showed similar stres cumulations to titanium abutments when they are used with 0 degree and 25 degree angle. When compared to the use with no angle, in both zirconium and titanium abutments, an increase of %30 in stress was observed. It is observed that the stres increased three times more on abutment screw with the use of angle. Conclusion: As zirconium abutments which are used in maxxillary anterior areas in order to meet the aesthetical expectations created similar stresses with the titanium abutments in terms of stresses that occur against chewing and cutting forces, it is understood that there will be no difference with titanium abutments when they are used with angle or direcly. Abutment screws have been found to have 3 times more stress at 25 degree angles, so design and material quality have to be taken into consideration. It is thought that supportive in vivo studies should be performed