Kocaeli Ünversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde atopik dermatit tanılı iki yaş altı çocukların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 536653
  2. Yazar: AYŞE BURCUM SERTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, SCORAD indeks, süt çocuğu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2016-2018 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji bölümümüze başvuran 2 yaş altı AD tanısı alan hastaların yaş, cinsiyet, mevsimsel başvuru zamanları, ilk şikayetlerinin ne zaman başladığı, eşlik eden atopi varlığı, ailesel atopi varlığı, SCORAD indeksi, vücut dağılımını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Polikliniği'nde 2016-1018 yılları arasında 0-2 yaş aralığındaki tüm atopik dermatit tanısı alan 115 hasta tek hekim tarafından muayene edilerek, hastaların aileleri ile görüşülerek yürütülmüştür. Değişkenlerimiz arasında hastanın yaşı, cinsiyeti, başvuru yapılan ay, şikayetlerin başlangıç yaşı, aile öyküsü, astım varlığı, alerjik rinit varlığı, SCORAD indeksi ve indeksin içerdiği parametreler yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) 20.0 veri tabanına aktarılmış ve analiz yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı farklılığın göstergesi olarak p6 ay ve 6ay-2 yaş olarak iki grupta incelendi. Yüz tutulum bölgeleri yaşa göre değerlendiriliğinde altı aydan küçüklerde %89,1, altı aydan büyüklerde ise %67,3 olduğu bulundu. Bu iki grup karşılaştırılğında, bu fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p:0,004). İki yaş olguların tutulum bölgeleri değerlendirildiğinde, en çok yüz tutulumunun görüldüğü, fleksör tutulum olan olgu sıklığı dikkate değer yüzeydedir. Olgularda deride kuruluk ve eritemin neredeyse tüm olgularda olduğunu saptadık. Likenifikasyon vakalarımızda yoktu. Sonuç ve Öneriler: Olgularda en çok yüz tutulumu tespit edilmiştir. Çalışmadaki dikkat çeken bulgulardan biri, 2 yaşın altındaki atopik dermatitlerde fleksör yüz tutulumun sıklığının beklenenden fazla sık görülmesiydi. Özelliklede üst ektremite fleksör tutulum sıklığının %20 civarında olmasının dikkate değer sıklıkta olmasının klinisyenlerle paylaşılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary endpoint of the study was to determine the SCORAD index and body distribution pattern of dermatitis with Atopic Dermatitis (AD) in patients who were admitted to the Department of Pediatric Allergy and Immunology of Kocaeli University Medical Faculty between 2016-2018 years. The secondary endpoint- safety endpoints were the relation between AD and the variables such as age, sex, seasonal application times, the time when the first complaints started, presence of accompanying atopy, presence of familial atopy. Only children under the age of two with atopic dermatitis were surveyed thoroughly and were eligible to be a part of our research. We aimed to determine age, sex, seasonal application times, the time when the first complaints started, presence of accompanying atopy, presence of familial atopy, SCORAD index, body distribution of dermatitis with Atopic Dermatitis (AD)patients who were admitted to the Department of Pediatric Allergy and Immunology of Kocaeli University Medical Faculty between 2016-2018 years. Material and Method: This prospective study was conducted in 115 children with atopic dermatitis, aged between 0-2 years, followed in KOÜ Medical Faculty Pediatric Allergy department's Outpatient Clinic from 2016 to 2018. The same physician made all the examinations and family communication. The data obtained from the study were transferred to Statistical Package for Social Science (SPSS) 20.0 database and analyzed.p