Psoriazis tanılı hastalarda serum clusterin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum clusterin levels in patients with psoriasis
  1. Tez No: 536652
  2. Yazar: ESRA ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAY KÜLCÜ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, clusterin, metabolik sendrom, PAŞİ, Psoriasis, clusterin, metabolic syndrome, PASI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Psoriazis, genetik yatkınlık zemininde immünolojik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan kronik enflamatuvar bir deri hastalığıdır. Clusterin ise birçok doku tarafından salgılanabilen, apopitoz, enflamasyon, lipit transportu, oksidatif stres, doku yeniden yapılanması ve farklılaşma üzerine etkileri olan bir glikoproteindir. Clusterinin çok yönlü etkileri nedeniyle, psoriazis hastalarında serum clusterin düzeylerini ölçerek psoriazis patogenezindeki yerini ve serum clusterin düzeyi ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza son üç ay içinde psoriazis için herhangi bir sistemik tedavi ve fototerapi almamış 46 psoriazis hastası ve 42 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Her iki grubun bel çevresi, vücut kitle indeksi ve kan basıncı değerleri kayıt edildi; açlık kan şekeri, serum lipit ve clusterin düzeyleri ölçüldü. Gruplar metabolik sendrom varlığı açısından değerlendirildi. Bulgular: Psoriazis hastalarında ortalama serum clusterin düzeyi 69,32±7,84 ng/ml iken, kontrol grubunda 48,63±18,58 ng/ml idi. Hasta grubunda serum clusterin düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Hasta grubunda serum clusterin düzeyi ile hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresi, aile hikayesi, tırnak tutulumu, bel çevresi, vücut kitle indeksi, kan basıncı, açlık kan şekeri ve serum lipit düzeyleri ve metabolik sendrom varlığı arasında ilişki saptanmadı. Hasta grubunda serum clusterin düzeyi ile psoriazis alan şiddet indeksi (PAŞİ) arasında pozitif korelasyon tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda psoriazis hastalarında serum clusterin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı ve serum clusterin düzeyleri hastalık ciddiyetini gösteren PAŞİ ile koreleydi. Bu nedenle clusterinin psoriazis patogenezinde rol oynayabileceğini ve serum clusterin düzeyinin psoriaziste prognostik bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease caused by the effects of immunological and environmental factors on the basis of genetic susceptibility. Clusterin is a glycoprotein that can be secreted by many tissues, which has effects on apoptosis, inflammation, lipid transport, oxidative stress, tissue remodeling and differentiation. Due to the multifaceted effects of clusterin, we aimed to examine the role of clusterin in pathogenesis of psoriasis and the relationship between serum clusterin levels and disease severity. Matherials and Methods: Clinically and histopathologically diagnosed 46 psoriasis patients who have not been treated with systemic treatment or phototherapy in the last 3 months and 42 healthy subjects were included in this study. In both groups, waist circumference, body mass index and blood pressure values were recorded; fasting blood glucose, serum lipid and clusterin levels were measured. The groups were evaluated for the presence of metabolic syndrome. Results: The mean serum clusterin levels in patients with psoriasis was 69,32 ± 7,84 ng/ml and 48,63 ± 18,58 ng/ml in the control group. Serum clusterin levels were significantly higher in the patient group than the control group. There was no correlation between serum clusterin levels and age of disease onset, duration of disease, family history, nail involvement, waist circumference, body mass index, blood pressure, fasting blood glucose, serum lipid levels metabolic syndrome in the patient group. There was a significant positive correlation between psoriasis area severity index (PASI) and serum clusterin levels in the patient group. Conclusion: In our study, serum clusterin levels were significantly higher in psoriasis patients than the control group and serum clusterin levels were correlated with PASI which showed the disease severity. Therefore we think that clusterin might be playing a role in the pathogenesis of psoriasis and serum clusterin levels can be used as a prognostic marker in psoriasis patients.