İmplant destekli tam protezlerde kullanılan farklı tutucuların retansiyonlarının değerlendirilmesi
Retention of different attachments on implant supported overdenture
- Tez No: 536655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÖZDEMİR DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Locator, Locator R-tx, Retansiyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tam dişsizliğin implant destekli tam protezler ile tedavisi protezin retansiyon ve stabilitesini arttırmak, kemiğe dengesiz kuvvet iletimi ve alveol kret kaybı gibi problemleri engellemek, hastanın hayat kalitesini arttırmak amacıyla tercih edilmektedir. Çalışmamızın amacı implant destekli tam protezlerde sıklıkla kullanılan locator® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) tutucu ve yeni piyasaya sürülmüş locator R-tx® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) tutucunun belli kullanım sikluslarından sonra retansiyon değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda Locator® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) ve Locator R-tx® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) tutucular bloklara 2'şerli olarak biri dik biri bukkolingual yönde 250 açılı olacak şekilde yerleştirilip, 25 N ile torklanmıştır. İçlerinde laboratuvar lastikleri bulunan metal matriksleri ile bağlanmıştır. Laboratuvar lastikleri pembe lastikler ile değiştirilerek başlangıç retansiyon değerleri Instron test cihazında (Instron® 3300 , Illinois, ABD) ölçülmüştür. Ölçümden sonra örnekler termal sikluslu çiğneme similatorüne (SD Mechatronik CS-4, Westerham, Almanya) bağlanarak takma çıkarma siklusları yapılmıştır. Protezlerin günde 4 kez takılıp çıkarıldığı varsayılarak 120.(1 aylık kullanım),360.(3 aylık kullanım),720.(6 aylık kullanım) ve 1440.(1 yıllık kullanım) sikluslarda Instron test cihazında (Instron® 3300 , Illinois, ABD) retansiyon değerleri ölçülerek veriler karşılaştırılmıştır. 1440 siklus sonunda hem farklı dizaynlardaki dayanaklar hemde lastikler taramalı elektron mikroskobuyla bakılarak aşınmaları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, her iki tutucunun da lastiklerinde retansiyon kaybı ve yıpranma gözlenirken; tutucular arasında ilk retansiyon, 120.siklustaki (1 aylık kullanım) retansiyon, 1440.siklustaki (1 yıllık kullanım) retansiyon değerleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p0,05) Locator tutucuda, Locator R-tx tutucuya göre retansiyon değerleri düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
For years, the quality of edentulous patients' life rehabilitated with complete removable prostheses has been compromised by the overdenture's lack of stability and retention on the alveolar process, particularly in the mandibular arch. A first-choice standard of care for treating edentulous patients: overdentures supported by two osseointegrated implants placed in canine position and retained by an attachment system. The performance of the implant-retained overdentures depends on prosthesis stability and the retentive capacity of attachment system. In this study, we evaluated the retention of the locator® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) which is frequently used and the locator R-tx® (Zest Anchors, Escondido, CA, ABD) which is newly put on the market. We placed the locator's and locator R-tx's as it will be a pair on each block, one is vertical the other is angulated at 250. The abutments were torqued with 25 N. Each of the acrylic blocks with the abutments were coupled to the other acrylic resin blocks for housings. First retention was measured using Instron testing machine (Instron® 3300 , Illinois, ABD). Then, the blocks mounted in a chewing simulator (SD Mechatronik CS-4, Westerham, Almanya) with thermal cycling for insertion-removal cycles at 1440 cycles for simulating for one-year usage. Retention also was measured at 120.cycles which equals 1 month usage and its corresponded by 4 times a day ,360.cycles(3 month usage),720.cycles(6 month usage) and 1440(1 year usage) with the Instron testing machine (Instron® 3300 , Illinois, ABD). The data was analyzed statiscally. Also the most eroded abutments and males were examined by scanning electron microscopy. According to the results, retention decreased in all groups during the insertion-removal cycles and the difference between groups in 3.month and 6.month were not significant (p>0,05).