Üniversite öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluating knowledge level of university students about occupational health and safety
- Tez No: 536659
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, bilgi düzeyi, öğrenci, Occupational health and safety, knowledge level, student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı, kesitsel tipte gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri, 01.09.2018 – 01.10.2018 tarihleri arasında İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde Ebelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünün 3. ve 4. sınıfında okumakta olan 267 öğrenci ile görüşülerek elde edilmiştir. Kurum izni ve etik kurul onayı alındıktan sonra araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile veriler toplanıp istatistiksel olarak analiz yapılarak değerlendirildi. Bulgular: Öğrencilerin %83,5'i kadın, yaşları 19 ile 40 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 21,95 ± 2,430 yaş idi. Öğrencilerin %97'si bekar, %48,3'ü Anadolu / Fen Lisesi mezunu olduğu saptandı. Gelir durumu olarak öğrencilerin %44,2'sinin bir sıkıntı yaşamadığı, %53,9'unun evde ailesiyle birlikte yaşadığı ve yalnızca %16,5'inin çalıştığı tespit edildi. Öğrencilerin %52,4'ünün akademik başarısını iyi olarak tanımladığı ve not ortalamalarının 2,61 ± 0,351 olduğu belirlendi. Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin öğrencilerin mezun olduğu lise türüne, gelir durumuna, çalışma durumuna, öğrenim gördüğü sınıfa, öğrenim gördüğü bölüme, akademik başarısına ve not ortalamasına göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: İş sağlığı ve güvenliği açısından güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı oluşturulması adına hem okullarda hem de sağlık kurumlarında düzenlemelerin yapılması, üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik eğitimlerin gereksinimler doğrultusunda planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out in a descriptive, cross-sectional study in order to assess the knowledge level of university students about occupational health and safety. Methods: Study data were collected by meeting 267 students from Istanbul Science University Florence Nightingale Nursing School, Studying at 3rd or 4th class of Midwifery, Nutrition and Dietetics, Physical Therapy and Rehabilitation Faculties. After obtaining the permission of the institution and the approval of the ethics committee, data were collected and evaluated with the questionnaire prepared by the researcher. Results: 83.5 % of the students were female, ages are ranged from 19 to 40 years, with a mean age of 21.95 ± 2.430 years. 97 % of the students were unmarried and 48.3 % of them were Anatolian/Science high school graduates. Evaluating of income status, 44.2 % of the students did not experience and any financial problems, it 53.9 % of them live with their family at home and only 16.5 % of them work. 52.4 % of the students defined their academic achievement as good and their grade point average was 2.61 ± 0.351. The level of students knowledge about occupational health and safety was found to be statistically significant according to the high school type, income level, working status, faculty and class status, academic success and grade point average of the students. Conclusion: In order to establish a safe and healthy environment in terms of occupational health and safety, it may be recommend to make arrangements in both schools and health institutions, and plan the training according to the requirements.