Üniversite mühendislik fakültesi öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of university engineering faculty students knowledge levels on occupational health and safety
  1. Tez No: 786335
  2. Yazar: BARIŞ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZİHA HACIHASANOĞLU ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyindeki Farkındalık, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Değerlendirme, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Knowledge Awareness, Occupational Health and Safety, Risk Assessment, Occupational Health and Safety Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitelerde eğitim gören mühendislik fakültesi öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farkındalığını araştırmaktır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin cinsiyetleri, çalışma durumları, gelir durumları, medeni durumları, yaşları, çocuk sayıları, yaşadıkları yer, sağlık ve güvenlik durumları, akademik başarıları ve yabancı dil bilgisinin iş sağlığı ve güvenliği farkındalığında bir farklılaşmaya neden olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma 31 Aralık 2021 ve 27 Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul'da bir vakıf ve bir devlet üniversitesinin mühendislik fakültelerindeki 172 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiş bir anket çalışmasıdır. Anket formu iş sağlığı ve güvenliği farkındalık düzeyini ölçmeye yönelik verileri içeren on ana kısımdan oluşmuştur. Yangın, ilk yardım, hijyen, risk değerlendirme, psikososyal risk etmenleri, sağlık ve güvenlik işaretleri, el aletleri, iş sağlığı ve güvenliği temel kavramlar ve yönetimi, ergonomi ve meslek hastalıklarıdır. Anket formu toplam 32 sorudan oluşmuş, veriler Google form ortamına aktarılmıştır. Anketler öğrenciler tarafından çevrim içi olarak doldurulmuştur. Elde edilen sonuçların istatistiksel analizi SPSS 26 paket programı ile yapılmıştır. Uygulanan anket çalışması demografik ve iş sağlığı ve güvenliği farkındalık düzeyini ölçmeye yönelik verileri içeren maddelerden oluşmaktadır. Analizde parametrik ve non-parametrik testlerden faydalanılmıştır. Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin demografik nitelikleri ile karşılaştırılması sonucunda; cinsiyet, aile gelir düzeyi, yaşanılan yer ve yabancı dil bilgisi yönünden anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüş, fakat öğrenim gördüğü sınıfa, çalışma durumlarına, akademik başarı durumlarına ve sağlık ve güvenlik konularına göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmada ulaşılan sonuçlar istikametinde; iş sağlığı ve güvenliği yönünden yüksek seviyede güvenli ve sağlıklı çalışma alanları oluşturulmasının ve İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerine eğitim sisteminin tüm kademelerinde yer verilmesinin gerekliliği ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the awareness of engineering faculty students studying at universities about occupational health and safety. In this study, it was investigated whether university students' gender, employment status, income status, marital status, age, number of children, place of residence, health and safety status, academic achievement and foreign language knowledge cause a difference in occupational health and safety awareness. The research is a survey study conducted with the participation of 172 students from the engineering faculties of a foundation and a state university in Istanbul between 31 December 2021 and 27 June 2022. The questionnaire form consists of ten main parts containing data to measure the level of occupational health and safety awareness. Fire, first aid, hygiene, risk assessment, psychosocial risk factors, health and safety signs, hand tools, occupational health and safety basic concepts and management, ergonomics and occupational diseases. The questionnaire form consisted of 32 questions in total, and the data was transferred to the Google form environment. The questionnaires were filled online by the students. Statistical analysis of the results obtained was done with SPSS 26 package program. The applied questionnaire consists of items containing data to measure the demographic and occupational health and safety awareness level. Parametric and non-parametric tests were used in the analysis. As a result of comparing the knowledge levels of the students about occupational health and safety with their demographic characteristics; It was seen that there was no significant difference in terms of gender, family income level, place of residence and foreign language knowledge, but it was found to be statistically significant according to the class, working status, academic achievement and health and safety issues. In the direction of the results reached in this study; In terms of occupational health and safety, it is necessary to create safe and healthy working areas at a high level and to include Occupational Health and Safety trainings at all levels of the education system.