Gebelerde üçlü test sonuçlarının uyku apnesi riski ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between triple test results and sleep apnea risk in pregnant women
  1. Tez No: 536665
  2. Yazar: MEHMET AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü test, obstrüktif uyku apne sendromu, gebelik, uyku kalitesi, Triple test, obstructive sleep apnea syndrome, pregnancy, sleep quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada, uyku apnesi ve ikinci trimester gebelerde uygulanan üçlü test sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mart 2018-Ekim 2018 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan alma bölümüne üçlü test yaptırmak için başvuran gebeler üzerinde yapıldı. Çalışmaya 762 gebe katılmıştır. Araştırmada hastaların sosyodemografik özelliklerinin, daha önceki ve şu anki gebelik öyküleri hakkında soruların bulunduğu bir anket formu, obstrüktif uyku apne sendromu riskini taramak amacıyla Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği kanıtlanmış STOP-BANG anketi ve uyku kalitelerini değerlendirmek adına Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamız sonucunda, katılımcıların %53,90'ının gebelik öncesi ve gebeliği süresince hiç folik asit takviyesi almadığı gözlemlenmektedir. Araştırmamıza katılan gebelerin %11,40'ında (87 gebe) STOP testi pozitif sonuçlanırken, 32 katılımcının (%4,19) STOP-BANG testine göre OUAS açısından yüksek riskli olduğu görülmüştür. PUKİ skoru STOP toplam puanı ve STOP-BANG toplam puanları ile aynı yönde ilişkilidir. STOP-BANG grupları arasında AFP ölçümlerine göre farklılık bulunmaktadır. AFP düzeyi, düşük risk grubunda daha yüksek tespit edilmiştir. Araştırmamızda, yaş riski ile uyku süresi (PUKİ bileşen 3) ve alışılmış uyku etkinliği (PUKİ bileşen 4) puanları arasında aynı yönde bir ilişki bulunduğu görülmüştür ve yine yaş riski ile STOP ve STOP-BANG puanları arasında aynı yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmamız sonucunda, Tr21 riski ile STOPBANG puanı arasında aynı yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiş olup Tr21 riskindeki artışın STOP-BANG puanlarını arttırdığı görülmüştür. Sonuç: Araştırmamız sonucunda, Tr21 riski ile STOP-BANG puanı arasında aynı yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiş olup Tr21 riskindeki artışın STOP-BANG puanlarını arttırdığı görülmüştür. Bizim çalışmamız bu ilişkiyi gösteren ilk araştırmadır. Bu konuda yeterli kanıtın toplanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Study Objectives: This study aimed to determine the association between OSAS and second trimester triple test. Materials and Methods: This study was carried out between March 2018 and October 2018 with pregnant women who applied to the Blood Examination Service of Bursa Yuksek Ihtisas Training & Research Hospital. 762 pregnant women were included in the study. In this study a questionnaire form was used that included the sociodemographic features of patients with questions of before pregnancy and current pregnancy history, the STOP-BANG questionnaire form, which has been confirmed for Turkish validity and reliability for the purpose of scanning OSAS risks, and the Pittsburgh Sleep Quality Index with the aim of evaluating sleep quality. Results: We observed that 53.9% of participants had never used folic acid before or during pregnancy. The STOP test yielded 11.40% of participants being positive; 32 participants (4.19%) had a high risk of OSAS according to the STOPBANG test. The PSQI score is related to the STOP and STOP-BANG score. The STOP-BANG groups showed a difference according to AFP values. AFP values were higher in the low risk STOP-BANG group. In our study, we observed that age risk and sleeping time (PSQI component 3) and habitual sleep efficiency (PSQI 4) had a positive relationship, and age risk also showed a positive relationship between STOP and STOP-BANG scores. Tr21 risk and STOP-BANG scores had a positive relationship and the increase of Tr21 risk increased STOP-BANG scores. Conclusions: As a result of our study we observed that Tr21 risk and STOPBANG score had a positive relationship and that the increase of Tr21 risk increased STOP-BANG scores. This is the first study suggesting this relationship. There is the need for additional evidence to be collected on this topic.